Hlavní obsah

Portugalská vláda škrtá a zvyšuje daně, aby se vyhnula řecké tragédii

Portugalská vláda schválila dodatečné úspory k letošnímu rozpočtu, aby zemi nepostihla dluhová krize jako Řecko. Uvedl to informovaný vládní zdroj. V opatřeních jsou redukce výdajů i vyšší daně. Obdobné kroky udělala i španělská vláda.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Portugalsko i Španělsko se bojí řecké tragédie.

Článek

Pdorobnosti o přijatých opatřeních zatím nejsou známy. Vláda k rozpočtovým změnám chystá krátký výstup před novináři, napsala agentura Reuters.

Podle jiné čtvrteční zprávy od zdroje se portugalský premiér José Sócrates dohodl s šéfem hlavní opoziční strany Pedrem Passosem Coelhem na dodatečné letošní úspoře dvou miliard eur (zhruba 50,8 miliardy Kč).

Podle zdroje má plán dosáhnout poloviny úspor zvýšením daní. Zvednout se má daň z přidané hodnoty, zavést dodatečná daň na vysoké zisky podniků a bank a dosud nespecifikovaný nárůst čeká daň z příjmu. Na straně výdajů návrh zahrnuje snížení nejvyšších platů ve veřejném sektoru včetně platů politiků.

Portugalsko již o víkendu na zasedání ministrů financí Evropské unie v Bruselu slíbilo snížit letošní deficit proti původnímu plánu o jeden procentní bod na 7,3 procenta z loňských 9,4 procenta hrubého domácího produktu. Portugalsko slibuje, že dostane deficit pod unijní limit tří procent HDP do roku 2013.

Španělé se také činí v úsporných opařeních

V příštích dvou letech chce například také španělská vláda ušetřit dalších 15 miliard eur (zhruba 381,1 miliardy Kč). Plány zahrnují snížení mezd státním zaměstnancům o pět procent a pokles veřejných investic o šest miliard eur. Nová opatření mají pomoci vládě srazit deficit státního rozpočtu v letošním roce na 9,3 procenta hrubého domácího produktu z loňských 11,2 procenta. Příští rok by měl deficit klesnout na šest procent a do roku 2013 se dostat na tři procenta HDP.

Reklama

Výběr článků

Načítám