Hlavní obsah

Dělení majetku rodiny Komárků nepodléhá souhlasu antimonopolního úřadu

Dělení skupiny KKCG podnikatelské rodiny Komárků nevyžaduje souhlas Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Rozsáhlé převody majetků nesplňují obratová kritéria daná zákonem o ochraně hospodářské soutěže, řekl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Společnosti Valea Foundation a Bonatrans Group Holding Limited, mezi které by se majetek KKCG měl rozdělit, nedosáhly za minulé účetní období žádného obratu v ČR ani ve světě.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Podnikatel Karel Komárek

Článek

Úřad povoluje fúze firem pouze pokud jejich celkový obrat v ČR přesáhl 1,5 miliardy korun a alespoň dvě z firem měly obrat přes 250 miliónů korun, nebo pokud se spojují firmy, z nichž jedna dosáhla obrat 1,5 miliardy korun v Česku a druhá celosvětově.

Valea Foundation má sídlo v Lichtenštejnsku. Vlastníky ale nelze z dostupných zdrojů vyhledat. Stejně tak se neví, komu patří Bonatrans Group Holding Limited se sídlem na Maltě. Celá transakce je podle všeho součástí dělení majetku holdingu mezi Karlem Komárkem a jeho otcem, kteří se rozešli kvůli odlišným názorům především na vyrovnání se zahraničními akcionáři těžební části firmy. Mluvčí KKCG Daniel Plovajko odmítá transakce komentovat.

Podle návrhu se KKCG rozdělí na ropnou část, která zůstane Karlu Komárkovi, a na strojírenskou část, jež se převede na jeho otce, strýce a sestru. Valea Foundation by tak měla získat kontrolu nad Moravskými naftovými doly (MND) a cestovní kanceláří Fischer. Tři tuzemské společnosti Bonatrans, ŽDB a Kovosvit, pod nějž spadá Kovosvit MAS, a jež dosud patřily do holdingu KKCG Industry, budou nově patřit firmě Bonatrans Group Holding Limited.

Důvodem dělení skupiny, která patří s majetkem ve výši přes 50 miliard korun k největším v Česku, je dohoda se spoluakcionáři některých částí holdingu. Těmi jsou polostátní dodavatel plynu na Slovensku SPP a německý E.ON Ruhrgas. S nimi vedli Komárkovi desítky soudních sporů o vliv ve společných firmách, kterými jsou SPP Bohemia a MND.

Reklama

Výběr článků

Načítám