Hlavní obsah

Miliardové injekce nesolventním zemím nic neřeší, tvrdí investor

Novinky, toh

Obří sumy peněz vynaložené na zklidnění paniky kolem problémů spojených s Řeckem nic neřeší. Přesvědčen je o tom americký investor David Roche, který to uvedl v televizní stanici CNBC a listu Financial Times.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Článek

Roche tvrdí, že nevidí řešení v tom, že Evropa dá 700 miliard eur až jeden bilión eur zemím, které jsou nesolventní. Podle něj se sice lídři EU shodli na tom, že je potřeba zasáhnout, rozhodně však neřekli, jak se těžce zadlužené země tímto způsobem stanou opět solventními.

Dohoda o pomoci měla prý jen šokovat trhy a zklidnit situaci. Roche však upozorňuje, že peníze vynaloží země, jako třeba Německo, jejichž dluh k celkovému HDP dosahuje kolem 80 procent, peníze přitom mají pomoci zemím s dluhem kolem 130 procent HDP.

Podle něj další zadlužování jedněch zemí nepomůže vyřešit navrácení důvěry a solventnosti právě třeba v Řecku či Portugalsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Německo pomoc Řecku poskytne, rozhodl soud

Německý nejvyšší soud v sobotu zamítl žádost skupiny akademiků, aby zablokoval pomoc pro Řecko. Německo má v příštích třech letech v rámci širší pomoci od...

Výběr článků

Načítám