Hlavní obsah

Za euro jen 18 korun? V pražských směnárnách je to běžné

Novinky, Tomáš Holý

Jedno euro směněné za 18 korun místo 25, jak by odpovídalo oficiálnímu kurzu? Tak to je častý obrázek směnáren v centru Prahy, zejména v turisticky oblíbených místech kolem Václavského a Staroměstského náměstí. Denně tam cizinci přicházejí o tisíce korun, nevýhodným kurzům se však zabránit nedá. Směnárny si kurz určují, jak chtějí, a ČNB s tím nic dělat nebude, jak sdělila Novinkám.

Článek

„Když je transakce z naší strany v pořádku, tak není důvod ji vracet,“ sdělila Simona Hekerlová ze směnárny Interchange u Staroměstského náměstí. Tam si o víkendu vyměnili turisté z Francie 100 eur, dostali za ně jen 1 800 Kč. Když protestovali a chtěli transakci stornovat, směnárnice jim to nedovolila.

Česká obchodní inspekce (ČOI)  na tom nevidí nic špatného. Podle mluvčího ČOI Tomáše Vozába důvod k vrácení peněz by byl jen v případě, že by obchodník nedodržel stanovené kurzy.

Problém tkví v tom, že informace o kurzech jsou na tabulích ve směnárnách tak zmatené nebo zakamuflované, že kupující trik hned neprohlédne. Na informačních tabulích u směnáren totiž bývá sice uvedený skutečný kurz měny, ten je však platný jen pro výměnu velké částky peněz, například tisíc eur. Tato podmínka přitom často uvedena drobným písmem nebo na špatně viditelném místě, takže k omylu dojde snadno.

Okamura: je to ostuda jako taxikáři

Přestože směnárny patří společně hned po taxikářích a kapsářích mezi nejpalčivější problémy tuzemského cestovního ruchu, změna špatného obrázku v dohlednu rozhodně není. Upozornil na to například mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

„Taxikáři, kapsáři a směnárny jsou velkým problémem. Turisté si nám na ně pravidelně stěžují. Řešení však není, nikdo to totiž řešit nechce,“ popsal Okamura. Novinkám řekl, že jeho asociace vedla jednání s Českou národní bankou, která má dozor nad směnárnami na starosti. Jenže výsledek není žádný, centrální banka podle Okamury v tricích směnáren problém nevidí.

„Je to beznaděj a bezmoc. Lidi, co to mají řešit, to neřeší. Bude se to opakovat i nadále,“ dodal Okamura.

Směnárny i v průvodcích

O špatné úrovni pražských směnáren se ví mnoho let. Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) již dříve upozornilo, že šidící směnárníci se dostali již do turistických průvodců o České republice. Sdružení se také vydalo v převleku za cizince směnit peníze. I oni však byli obráni. Přestože již tehdy SOS na nekalé praktiky upozornilo Českou obchodní inspekci, událost zůstala pro směnárny bez postihu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám