Hlavní obsah

Po volbách musí být reformy, jinak vám hrozí nižší rating, varuje ČR Moody's

Příští česká vláda musí přijít s věrohodným a podrobným plánem stabilizace veřejného dluhu, jinak České republice hrozí snížení ratingu. Agentuře Reuters to řekl analytik mezinárodní ratingové agentury Moody's Investors Service Dietmar Hornung. Po nedávném snížení ratingu Řecka se jeho dluhopisy se staly bezcennými. Moody's navíc oznámila, že uvažuje o snížení ratingu nejen Řecku, ale i Portugalsku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Česká republika má teď od Moody's hlavní rating na stupni A-1, což je stále ještě úroveň, která investory neodrazuje. Nicméně problémy Řecka se přenášejí i na celou EU. Hornung řekl, že pokud by se Česká republika vypořádala s penzijní reformou a s reformou zdravotní péče, pak by měla česká ekonomika pevné základy a nebyl by důvod prakticky k žádným obavám, co se týče konkurenční schopnosti země po odeznění krize.

Koncem května se budou konat parlamentní volby, z nichž má vzejít vláda s plným politickým mandátem. Zhruba rok řídí stát úřednická vláda, které chybí moc k prosazení hlubokých reforem.

Vývoj zadlužení vzbuzuje obavy

"Česká republika je zajímavý příklad, protože když se podíváme na parametry zadlužení, tedy poměr dluhu k HDP, tak proti ostatním evropským zemím si vede dost dobře. Na druhou stranu ale určité obavy vzbuzuje vývoj (zadlužení). Proto je klíčové, aby nová vláda přišla s plánem, který bude věrohodný a poskytne k příštímu roku podrobnosti," řekl Hornung.

Pokud by nová vláda stabilizovala poměr dluhu k HDP na současné úrovni a pokročila v reformě penzí a zdravotní péče, pak by se podle analytika dalo uvažovat i o zvýšení ratingu. Platí to ale i obráceně, tedy pokud se vládě nepodaří tato opatření prosadit, zvýší se tlak na snížení ratingu.

Poměr dluhu k HDP loni v České republice činil 35,4 procenta, což je pátý nejlepší výsledek ze všech 27 členů Evropské unie. O rok dříve na tom ale země byla ještě lépe a poměr dluhu k HDP činil 30 procent.

Ministerstvo financí odhaduje, že poměr dluhu k HDP se letos zvýší na 37,5 procenta. To ale bude pořád hluboko pod průměrem EU, který loni činil 73,6 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Rating Řecka spadl do spekulativního pásma

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) v úterý snížila hlavní rating Řecka na stupeň BB-plus, což byla v zemích eurozóny dosud nevídaná věc....

Výběr článků

Načítám