Hlavní obsah

Vláda schválila plán na finanční vzdělávání obyvatelstva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda v pondělí schválila Národní strategii finančního vzdělávání. Cílem dokumentu je vytvořit ucelený systém posilování finanční gramotnosti v ČR. Na tiskové konferenci po zasedání vlády to oznámil premiér Jan Fischer.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda vlády Jan Fischer mířící na jednání kabinetu

Článek

"Dokument reflektuje potřebu specializované výuky v oblasti aktivní a odpovědné účasti na finančním trhu," řekl Fischer. Dále má vliv i na vzdělanost domácností, které jsou podle Fischera v nemalé míře zadluženy. Národní strategie má proto sloužit k prevenci proti zadlužení a znalostně připravit populaci na zajištění ve stáří. Systém výuky se bude adaptovat s ohledem na to, jak se bude vyvíjet konstrukce a aplikace penzijního systému, uvedl Fischer.

Národní strategie má být základním dokumentem popisujícím přístup k problematice finančního vzdělávání v České republice. Důraz materiál klade na problematiku správy osobního a rodinného rozpočtu. "Národní strategie dále stanovuje tři prioritní oblasti, na které by se měly budoucí aktivity zaměřit. Těmi jsou aktivní a odpovědná účast na finančním trhu, prevence proti předlužení a zajištění na stáří," uvádí materiál.

Potřeba finančního vzdělávání se podle ministerstva v posledních letech stává důležitou součástí ochrany spotřebitele na finančním trhu. "Na trhu se neustále rozšiřuje nabídka produktů a služeb, pro občany se stávají snáze dostupnějšími, a přitom nákup některých z nich může dlouhodobě ovlivnit hospodaření jedince nebo celé domácnosti," uvedl již dříve mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám