Hlavní obsah

Otec milence princezny Diany Al Fayed prodal luxusní obchodní dům Harrods

Londýn

Egyptský miliardář Mohamed Al Fayed, otec přítele princezny Diany,s nímž tragicky zahynula při autonehodě, prodal luxusní londýnský obchodní dům Harrods. Jeden z nejznámějších obchodních domů světa koupila podle serveru BBC za 1,5 miliardy liber, v přepočtu asi 45 miliard korun, katarská státní investiční společnost Qatar Holding.

Článek

Podle zástupců, kteří jednali o podmínkách smlouvy, se chce Al Fayed "více věnovat svým dětem a vnoučatům." Londýnský obchodní dům Harrods byl na prodej už dlouho. Důvodem byly klesající tržby a zisky tohoto symbolu britské nákupní kultury. Několik let se ale nedařilo najít kupce.

Foto: Profimedia.cz

Al Fayed koupil Harrods v roce 1985 za 615 miliónů liber. Jeho bitva o londýnský obchodní dům patřila v Británii kvůli různým veřejným obviněním z krádeží a zpronevěry k největším společenským skandálům první poloviny 80. let.

Egyptský miliardář, který je mimo jiné majitelem londýnského fotbalového klubu Fulham, je otcem Dodiho Al Fayeda, jenž zemřel při automobilové nehodě spolu s britskou princeznou Dianou v roce 1997 v Paříži. Al Fayed dlouho tvrdil, že oba přišli o život při komplotu nastrojeném princem Philipem, chotěm královny Alžběty II.

Foto: Profimedia.cz

Miliardář prý začínal s prodejem limonády

O sobě Al Fayed zase říká, že jeho obchodní nadání se ukázalo už v Alexandrii, kde se narodil v roce 1933 a kde se jako chudý syn učitele základní školy musel hodně ohánět. Začal si přivydělávat prodejem pití spolužákům. "Všechno začalo limonádou," píše v oficiálním životopise.

Kritici se ale domnívají, že vše začalo spíše sňatkem se sestrou saúdskoarabského obchodníka se zbraněmi Adnana Kaššúggího Samirou. Kaššúggí byl Al Fayedův obchodní partner a pomáhal mu mimo jiné v jeho zápase o vlastnictví Harrods.

Foto: Profimedia.cz

Katarská státní investiční společnost Qatar Holding zastupuje královskou rodinu. Finance získává z těžby ropy a drží významné podíly například v automobilce Volkswagen a své zástupce má třeba také v dozorčí radě výrobce sportovních vozů Porsche.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám