Hlavní obsah

Český průmysl nastartoval k lepším výsledkům, stavebnictví se propadá

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průmyslová výroba v březnu meziročně vzrostla o 10,2 procenta po únorovém růstu o sedm procent. Hodnota nových zakázek meziročně stoupla o 15,8 procenta. Oznámil to Český statistický úřad.

Článek

"Průmyslová výroba pokračuje v oživení a táhne ekonomiku nahoru - to by mělo být znát i ve výsledku HDP za první čtvrtletí, kde odhadujeme meziroční nárůst o 1,5 %. Ve druhé polovině roku však čekáme mírné zpomalení tempa průmyslu a za celý rok tak čekáme jen mírný nárůst průmyslu kolem dvou procent," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Úřad dále uvedl, že k dobrému výsledků nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů či výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků.

Stavebnictví se dál propadá

Podle statistiků se naopak v březnu nedařilo stavebnictví. To zmírnilo pokles na 18,3 procenta z únorového propadu o 23,6 procenta. Počet zahájených bytů v březnu meziročně klesl o 23,4 procenta na 2368 bytů, je to ale také lepší výsledek než v únoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám