Hlavní obsah

Poláci zřejmě kvůli řecké krizi oddálí přijetí eura

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko možná oddálí své plány na přijetí jednotné evropské měny. Důvodem je současná řecká krize, řekl viceguvernér polské centrální banky Witold Koziński v televizním rozhovoru pro TVN CNBC.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Poláci se zlotým budou platiti zřejmě jetě několik let.

Článek

Podle něj současné problémy v Řecku neumožňují stanovit Polsku pevné datum přijetí eura. Koziński řekl, že k přijetí měny dojde „dříve či později“.

Polsko bylo v loňském roce jedinou zemí celé unie, které se vyhnulo hospodářskému poklesu, stejně jako v mnoha jiných státech se však nepodařilo zabránit rostoucímu deficitu veřejných financí a zvyšující se nezaměstnanosti.

Premiér Donald Tusk již loni v červnu upustil od plánů na přijetí eura v roce 2012, naposledy pak prohlásil, že nejrealističtější je přijetí měny v roce 2015.

Koziński navíc připomněl, že ani zlotý není v současnosti výjimečně stabilní. Řecké dluhy totiž kromě eura výrazně postihly i kurzy středoevropských měn.

V Česku euro v nedohlednu

O přijetí eura v České republice se také vedou vášnivé debaty již několik let. Plány na vstup do eurozóny se však také odkládají, naposledy se hovořilo o letech 2016 až 2017. Před několika dny například vyšel průzkum veřejného mínění, kdy se poprvé za deset let nadpoloviční většina Čechů vyslovila proti euru. [celá zpráva]

Velkým skeptikem je mimo jiné i prezident Václav Klaus. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám