Hlavní obsah

Řecká dluhová nemoc se může šířit na další země, varuje šéf MMF

• Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý

Šéf Mezinárodního měnového fondu Domnique Strauss-Kahn připustil, že řecká krize by se mohla přelít i do dalších zemí Evropy. Tato hrozba se však netýká států jako například Francie či Německo. Strauss-Kahn to řekl francouzskému listu Le Parisien. Obdobné obavy má i německá kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn

Článek

„Stále je tu riziko nákazy. Zmíněno bylo například Portugalsko, ale to již připravuje jistá opatření a další země jsou v mnohem lepší situaci ... ale je zapotřebí zůstat ve střehu,“ řekl šéf MMF listu.

Mimo jiné se také zmínil o finanční pomoci pro Řecko. Podle něj bude dodržování záchranného plánu přísně monitorováno, kontrola by měla být každé tři měsíce. Pokud by dohoda nefungovala, jak má, hrozí, že mezinárodní společenství svoji pomoc opět stáhne.

Strauss-Kahn také řekl, že půjčka měla být pro Řeky výhodnější. Přislíbené peníze o objemu 110 miliard eur budou totiž vázány na pětiprocentní úrok, podle šéfa MMF měl být úrok ještě nižší.

Zároveň dodal, že chápe rozhořčení řeckého lidu, tomu se totiž nelíbí chystané vládní škrty v rozpočtu. Ty se dotknou jak důchodců, tak hlavně státních zaměstnanců.

„Řecko bylo na hraně bankrotu, brzo by nebylo schopné platit státní zaměstnance,“ dodal šéf MMF s tím, že odmítá, aby jakýkoliv člen eurozóny opustil společenství.

Merkelová se řecké nákazy také obává

Nezávisle na šéfovi MMF německá kancléřka Angela Merkelová ve středu během projevu v Bundestagu řekla, že pomoc pro Řecko je nezbytně nutná, aby se zabránilo dalšímu oslabování eura a šíření obdobných problémů do dalších zemí.

Německo má problematickému Řecku poskytnou půjčku ve výši 22,4 miliardy eur. Záměr již schválila tamní vláda, v pátek bude o pomoci rozhodovat parlament. Německá veřejnost je většinou proti půjčce.

Reklama

Výběr článků

Načítám