Hlavní obsah

Brusel zlepšil odhad růstu české ekonomiky pro letošek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká ekonomika letos podle Evropské komise poroste o 1,6 procenta a příští rok o 2,4 procenta. Brusel tak v prognóze zlepšil podzimní odhad, v němž pracoval pro letošek s růstem ve výši 0,8 procenta a pro rok 2011 ve výši 2,3 procenta. Současně ale komise podotkla, že krize odhalila strukturální problémy v českých veřejných financích, které byly dosud maskovány příjmy z vysokých růstů v dřívějších letech.

Článek

Loni česká ekonomika pod tíhou dopadů celosvětové hospodářské krize klesla o 4,2 procenta. Středeční odhad Bruselu je ještě o něco optimističtější než prognóza českého ministerstva financí, které proti EK čeká letos růst o 0,1 procentního bodu nižší. V očekávání pro příští rok se ale shodují.

Komise v materiálu při popisu situace v ČR připomíná zhoršení stavu veřejných financí (deficit v roce 2008 ve výši 2,7 procenta HDP a loni ve výši 5,9 procenta) a potřebu jejich konsolidace. Pro letošek i příští rok by měl dosáhnout 5,7 procenta. Vzhledem ke zhoršení rozpočtových deficitů podle Bruselu fiskální nerovnováha představuje jednu z hlavních obav v české ekonomice v krátkodobém i střednědobém horizontu.

Nezaměstnanost v Česku EK pro letošek odhaduje na 8,3 procenta. Příští rok by nicméně měla klesnou na osm procent. Inflace by naopak měla z letos očekávaného jednoho procenta stoupnout v roce 2011 na 1,3 procenta.

Slováci porostou rychleji

Slovenské hospodářství podle nové prognózy Evropské komise poroste letos o 2,7 procenta a příští rok o 3,6 procenta. Brusel tak výrazně navýšil podzimní odhad, kdy čekal růst pro letošek kolem 1,9 procenta a 2,6 procenta v roce 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám