Hlavní obsah

Řecko měli tahat z bryndy miliardami korun i Češi

Nejen země eurozóny, nýbrž všechny státy Evropské unie se měly podílet na záchraně zadluženého Řecka. Tedy i Česká republika, která měla zaplatit 9,5 miliardy korun. Vyplývá to z jednoho ze scénářů, o kterých Brusel uvažoval, řekl Lidovým novinám anonymní zdroj obeznámený s jednáním o záchranném balíku.

Článek

"Německo přišlo v únoru s plánem rozložit zátěž plynoucí z půjčky Řecku nikoliv pouze mezi 16 zemí eurozóny, nýbrž mezi všech 27 členských států EU," řekl LN zdroj.

Pokud by prošel německý návrh, podle kterého by země přispívaly na pomoc Řecku podle svého podílu na základním jmění Evropské centrální banky, připadla by na ČR částka 369 miliónů eur, tedy zhruba 9,5 miliardy korun. Ovšem to jen v případě, že celková pomoc Řecku bude činit 25 miliard eur. Pokud by se ale strop částky posunul až na 80 miliard eur, český příspěvek by se zvedl na 30 miliard korun.

"O začlenění států mimo eurozónu zatím nebylo rozhodnuto. Současný scénář pomoci Řecku se zapojením států mimo eurozónu nepočítá. Spekulativní scénáře nekomentujeme," řekl LN mluvčí komisaře pro ekonomické záležitosti Amadeu Altafaj Tardilo.

Česko přitom už v minulých letech přispělo Mezinárodnímu měnovému fondu částkou 26 miliard korun na "zvýšení zápůjční kapacity" MMF. Tato půjčka s patnáctiletou splatností nebyla ovšem původně určená primárně na pomoc Řecku.

Anketa

Měla by podle vás ČR přispět na záchranu Řecka?
Ano
5,4 %
Ne
94,6 %
Celkem hlasovalo 37587 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám