Hlavní obsah

EK: Peníze pro Řecko budou připraveny do poloviny května

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise tvrdí, že nezbytně nutnou sumu peněz sežene pro Řecko do poloviny května. Zadlužená země totiž musí do 19. května zaplatit dluhy ve výši 8,5 miliardy eur. Komise přitom slibuje, že peníze budou k dispozici, i když se zpozdí jejich uvolnění v jednotlivých zemích.

Foto: Profimedia.cz

Článek

O víkendu se Evropská unie s Měnovým fondem dohodla, že Řecku poskytne v následujících třech letech půjčku na 110 miliard eur. Suma je přitom rozpočítána na díly na jednotlivé země eurozóny, tedy 15 států, které platí eurem.

Největší část má dát Německo a to přes 22 miliard eur. Půjčku, která je podmíněna mimo jiné výraznými úsporami v řeckém rozpočtu, již schválila německá vláda. Nicméně veřejnost se k tomuto kroku nestaví příliš nadšeně, obdobná situace je i v jiných zemích.

Zda se podaří peníze sehnat, není přitom zcela jisté. „Nelze do toho nikoho nutit. EU nemá nástroj, jak k poskytnutí peněz jednotlivé země donutit,“ řekl Novinkám Petr Zahradník z České spořitelny. Podle něj je však jisté, že některé země peníze dají, protože například německé či francouzské banky mají v Řecku investováno hodně peněz.

Navíc bez jisté podpory se bude nadále propadat euro a akciové trhy. Jednotná evropská měna byla například v úterý vůči dolaru na nejslabší pozici za více než rok, obchodovala se totiž na úrovni 1,3088 USD/EUR.

Kolik má která země půjčit Řecku (v miliardách eur):
zeměpříspěvek
Německo22,336
Francie16,776
Itálie14,736
Španělsko9,792
Nizozemsko4,704
Belgie2,864
Rakousko2,288
Portugalsko2,064
Finsko1,480
Irsko1,312
Slovensko0,816
Slovinsko0,384
Lucembursko0,208
Kypr0,160
Malta0,072
Zdroj: Evropská centrální banka

Reklama

Související témata:

Související články

Německá vláda schválila pomoc Řecku

Německá vláda v pondělí na mimořádném zasedání schválila návrh zákona na pomoc zadluženému Řecku. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na vládní kruhy. Kabinet...

Výběr článků

Načítám