Hlavní obsah

Euro znovu klesá, sázky na bankrot Řecka se naopak zvyšují

Jednotná evropská měna euro během nočního obchodování v Asii ztratila zisky, které nabrala po úspěšném schválení pomoci Řecku, a začala znovu oslabovat. Takzvané spready, které vyjadřují úrokovou prémii požadovanou k nákupu řeckých státních dluhopisů místo srovnatelných papírů německé vlády, sice mírně klesly, investoři ale zvyšují sázky na to, že Řecko v brzké době stejně bankrotu neunikne.

Foto: Právo

Ilusrační foto

Článek

Během ranních hodin se euro pohybovalo kolem 1,3242 USD a předtím spadlo až na 1,3206 USD. Znovu se tak nachází v blízkosti ročního minima. V pátek v New Yorku se euro k dolaru prodávalo za zhruba 1,3313 USD.

Představitelé Řecka se po několikadenním maratonu jednání se zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu v neděli dohodli na podmínkách čerpání finanční pomoci. Atény tak mohou v příštích třech letech počítat s částkou asi 110 miliard eur (zhruba 2,8 biliónu Kč).

Euforie opadla, investoři mají opět strach

Euro v první euforii zamířilo vzhůru a vůči dolaru se dostalo až na 1,3359 USD, ještě v noci ale jeho růst ustal. Podle analytiků se začínají znovu objevovat pochybnosti, zda Řecko situaci zvládne, a řada investorů tak raději nakupuje jiné měny. Zájem byl například o australský dolar, ale i další takzvané komoditní měny.

"Je to klasický případ 'nakupuj spekulace, prodávej fakta'," poznamenal makléř finančního ústavu Arab Bank Australia David Scutt. Připomněl tak známé pravidlo, že největších zisků lze dosáhnou, když se objeví první náznaky příznivého vývoje, ale v okamžiku, kdy se spekulace potvrdí, začne řada lidí prodávat, protože už má vyděláno.

Prémie, kterou investoři vyžadují za to, že si místo bezpečných dluhopisů německé vlády koupí rizikové řecké dluhopisy, v případě papírů splatných za deset let, klesla na 616 bazických bodů. To znamená, že výnos z těchto cenných papírů je nyní o 6,16 procentního bodu vyšší než u srovnatelných německých dluhopisů. V pátek prémie dosahovala 662 bazických bodů.

Bankrot může přijít do několika měsíců

Relativní snížení spreadu, což je pro Řecko příznivé, ale nic nemění na tom, jak investoři situaci obecně vnímají. Patrné je to z vývoje úrokových swapů (CDS), které se po přechodném poklesu opět zvyšují. Aktuálně se pohybují kolem 685 bazických bodů, což znamená, že když si někdo bude chtít pojistit investici do řeckých dluhopisů v objemu deset miliónů eur, bude ho to stát 685 000 eur ročně.

Z vývoje CDS je tedy dál patrné, že riziko nesplacení závazků investoři v případě Řecka považují stále za mimořádně vysoké. Pojištění na jeden rok je přitom dražší, než pojištění na pět let. Z toho lze usuzovat, že riziko vyhlášení státního bankrotu investoři teoreticky vidí v blízké době, asi v řádu měsíců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám