Hlavní obsah

J&T posiluje společný podnik s PPF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Česko-slovenská skupina J&T vloží do společného podniku s PPF další firmy. Energetický a průmyslový holding (EPH) tak získá společnosti ED Holding a Elektrizace železnic Praha. Fúzi povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

J a PPF založily společný podnik loni. Čtyřicetiprocentní podíl v něm má každá ze skupiny, zbylých 20 procent patří šéfovi holdingu Danielu Křetínskému. Do EPH patří zhruba dvě desítky firem, mezi nimi United Energy, Pražská energetika, Plzeňská energetika, výrobce autobusů SOR či masné závody Kmotr a Krahulík.

Nyní se k nim přidávají ED Holding a její dceřiná Elektrizace železnic Praha, která se zabývá například výrobou a vývojem rozvaděčů a drážních vozidel. Předloni vykázala tržby kolem tří miliard a provozní zisk přes 206 milionů korun. Přechod těchto dvou firem do EPH nebude mít podle ÚOHS za následek podstatné narušení hospodářské soutěže.

Celkový konsolidovaný provozní zisk firem z holdingu EPH v roce 2008 přesáhl 4,3 miliardy korun, tržby byly vyšší než 30 miliard korun.

Skupina J i PPF podnikatele Petra Kellnera patří mezi největší investiční uskupení v Česku. Předpokládá se, že součástí jejich společného holdingu se v budoucnu mimo jiné stane také německá těžební společnost MIBRAG.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám