Hlavní obsah

Agrofert ovládl největší zemědělský podnik na Plzeňsku

Nezvěstice

Holding Agrofert získal většinový podíl v jednom z největších zemědělských podniků v Plzeňském kraji, akciové společnosti Alimex Nezvěstice. Agrofert Andreje Babiše ovládl Alimex podle serveru Euro.cz díky svému rozhodujícímu podílu v Agru Blatná, bývalém agrochemickém podniku, který obchoduje s hnojivy a zajišťuje jejich aplikace.

Článek

"Ve fungování firmy se nic nezmění. Změny v orgánech bude schvalovat červnová řádná valná hromada," řekl předseda představenstva Alimexu Jaroslav Šíma, který je zároveň předsedou krajské agrární komory Plzeňského kraje.

Alimex je s obhospodařovanou výměrou 4900 hektarů druhou největší zemědělskou firmou v kraji. Firma vznikla v roce 1998. Založili ji akcionáři, kteří si vybrali podíly ze zemědělských družstev a vložili je do nově vytvořené akciové společnosti.

Tržby podniku se čtyři roky pohybují mezi 130 milióny až 140 milióny korun. Polovinu inkasuje firma z rostlinné výroby a druhou z 950 dojných krav a okrajové produkce prasat. Mezi 12 až 15 miliony korun ročně si podnik vydělá prodejem jablek, hrušek, švestek a jahod ze svých sadů, výrobou peletek, protipožárních dveří a kovovýrobou.

Podnik, jehož základní kapitál je 152 milionů korun, má nyní 115 zaměstnanců. Jejich počet už čtyři roky klesá, meziročně vždy o osm až deset procent. Díky své velké výměře paří Alimex Nezvěsice k největších příjemců evropských i národních dotací v Plzeňském kraji, loni inkasoval z téměř 40 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Agrofertu loni poklesly tržby na 137,3 miliardy

Skupině Agrofert Holding podnikající v zemědělství, potravinářském průmyslu a chemii loni podle předběžných neauditovaných výsledků poklesly nekonsolidované...

Babišova pekárna Penam expanduje do Maďarska

Pekárenská společnost Penam, která je dvojkou na českém trhu, vstupuje na maďarský trh. Společnost v pondělí převzala stoprocentní podíl ve firmě Ceres...

Výběr článků

Načítám