Hlavní obsah

Řekové sníží výdaje, zruší bonusové výplaty a oddálí odchod do důchodu

Řecko souhlasí s navrhovaným snížením výdajů o zhruba 24 miliard eur (asi 613 miliard Kč) a dalšími úspornými kroky, které by měly zemi uvolnit cestu k záchrannému programu EU a Mezinárodního měnového fondu. Napsal to dnes ekonomický list Financial Times (FT), který se odvolává na informované zdroje. Řecko je podle zdrojů FT smířeno i s tím, že přistoupí na citelné zvýšení věkové hranice odchodu do důchodu.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Finanční problémy Řecka značně zamávaly s kurzem jednotné evropské měny vůči dolaru. (na obrázku euromince s řeckým motivem na rubu

Článek

V současné době Řekové chodí do důchodu v průměru v 53 letech, podle nového návrhu ale budou muset tuto hranici posunout na 67 let. Odboráři už ve čtvrtek avizovali, že přistoupí na citelné snížení platů, varovali ale před dalšími nepokoji.

Jednání mezi představiteli eurozóny a měnového fondu nyní vrcholí v Aténách. Zatím není jasné, kdy budou přesné podmínky pomoci dohodnuty a zveřejněny. Podle některých informací by dohoda mohla být do konce týdne a plán pak zveřejněn v pondělí.

Zaměstnance veřejného sektoru čeká tříleté zmrazení růstu platů a přijdou také o 13. a 14. plat. Ten se vyplácí jako prémie na Vánoce a na Velikonoce. Ani to zřejmě ale nebude vše, škrtat se budou i další bonusy a funkční požitky.

Ministr práce a sociálního zabezpečení Andreas Loverdos FT řekl, že penzisté ztratí i sezonní bonusy. "Časový plán změn ve vyplácení penzí se pořád ještě projednává, moc prostoru k manévrování tam ale není," podotkl ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám