Hlavní obsah

Řecko se bankrotu nevyhne, jen ho jinak pojmenuje, tvrdí renomovaný ekonom

Zadlužené Řecko se podle renomovaného amerického ekonoma Allana Meltzera nevyhne bankrotu. Jedinou otázkou prý je, jakými slovy se tento bankrot popíše, zda třeba bude označen za restrukturalizaci dluhu. Mezinárodní měnový fond ani Evropská unie s tím nemohou nic udělat, řekl v New Yorku Meltzer, jenž je profesorem na pittsburské Carnegie Mellon University.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Článek

"Můžou ten problém prodloužit tím, že Řecku půjčí peníze, ale jinak nemohou udělat nic. Řecko musí snížit mzdy. Tečka. Neexistuje nic, co by Řekové mohli udělat, až na odchod z eurozóny a devalvaci, než snížit reálné mzdy," podotkl ekonom.

Případná půjčka Athénám podle něj neodstraní fundamentální problémy, s nimiž se země potýká, tedy příliš vysoké mzdy ve veřejném sektoru, a vysoký rozpočtový deficit. V konečném důsledku prý finanční pomoc tak jako tak vyústí v řecký bankrot. Podle něj by takový krok vyřešil některé rozpočtové problémy země. Klesly by totiž úroky a náklady na obsluhu dluhu.

Nutné je škrtat v platech

Problém se mzdami by ale nadále trval. Meltzer uznal, že škrty v platech představují bolestivé řešení. Podobně bolestivé a zároveň nákladné řešení by byl i odchod Řecka z eurozóny. Takový krok ale není možný, země by musela opustit celou Evropskou unii. Řecko ve čtvrtek oznámilo, že na výrazné snížení platů přistoupí. Zavede i další rázná úsporná opatření.

Řecká krize znejistila trhy a vyvolala obavy o další osud společné evropské měny či stabilitu francouzských a německých bank, jimž Athény dluží vysoké částky. Meltzer nicméně míní, že euro ohrožené není, protože důvody pro jeho existenci, mezi něž řadí především vnitřní obchod a společnou evropskou zemědělskou politiku, nepominuly.

Větší hrozbou než Řecko je Španělsko

Za větší riziko pro francouzské a německé banky pak považuje Španělsko. Pokud by se tato země ocitla na prahu bankrotu jako Řecko, mělo by to mnohem větší dopady než kolaps Řecka, který Meltzer považuje za snadno řešitelný. Madrid by proto podle něj měl přijmout rázná hospodářská opatření, aby takovému vývoji zabránil. Podle Meltzera je to ale složité. Vzhledem k vysoké nezaměstnanosti ve Španělsku by každá deflační politika byla velmi drsná, podotkl.

Agentura Standard & Poor's ve středu snížila úvěrový rating Španělska o jeden stupeň. Zesílily tak obavy z rozšíření dluhové krize na další země. O den dříve agentura snížila hodnocení Portugalska o dva stupně a známku Řecka dokonce o tři stupně do spekulativního pásma. Představitelé Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky nyní dojednávají podmínky, za nichž může být Řecku poskytnuta pomoc. Objevily se informace, že by pomoc mohla být až téměř trojnásobně vyšší než původně přislíbených až 45 miliard eur.

Meltzer je přední americký expert na měnovou politiku a americkou centrální banku Fed, jejíž dějiny také sepsal. Jeho rady pravidelně vyhledává americké ministerstvo financí, Kongres či Světová banka.

Reklama

Související články

Koruna je nebývale slabá, stahuje ji Řecko

Řecká křeč v posledních dnech nebývale trápí finanční trhy po celém světě. Na zadlužení země doplácí i středoevropské měny, včetně té české. Koruna se...

Řecká tragédie drtí trhy po celém světě

Opět jako domečky z karet se hroutí akciové trhy po celém světě. Tentokrát není na vině globální finanční krize, pouze dluhy Řecka. Jejich tíže donutila...

Výběr článků

Načítám