Hlavní obsah

Řečtí odboráři ustoupili, souhlasí s podmínkami pomoci

– Atény • Aktualizováno

Řečtí odboroví předáci souhlasí s výrazným snížením platů a dalšími opatřeními, kterými EU a MMF podmiňují finanční pomoc zemi. Odbory se dosud stavěly proti razantním škrtům.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Plakát vyzývající k rozsáhlé stávce

Článek

Odbory jinou možnost ani nemají, protože vláda o pomoc požádala a nyní o podmínkách jedná. "Uvědomili jsme si, že stojíme před hotovou věcí," řekl tajemník odborové organizace ADEDY Ilias Iliopulos.

Podle něj stejně snižování platů a dalších dávek vyvolá další protesty obyvatel.

Řecko zatím jasně neřeklo, jaké podmínky je ochotno přijmout. Opatření ale bude muset dělat na straně příjmů i výdajů. Země má nezvykle štědrý sociální systém a nedaří se jí vybírat daně.

Právě zrušení některých dávek instituce, které peníze poskytnou, požadují. Chtějí například, aby země zrušila velikonoční a vánoční dávky. Podobných rarit má země povícero.

Výše pomoci není jasná. V minulých týdnech se mluvilo o 45 miliardách eur, země ale zřejmě potřebuje ještě více peněz. Nemá už ani na splácení svých dluhů.

Německo zmírnilonadšení

Nejistá situace v Řecku v posledních týdnech oslabovala společnou evropskou měnu i akciové trhy. Situace se zlepšila ve čtvrtek, kdy přišly zprávy z Německa, že země je pro schválení podpory pro Řecko.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble ale nadšení večer zmírnil. Podle něj ještě schválení není jisté. Země se definitivně rozhodne, až dostane od Řecka plán, jak bude vylepšovat své rozpočtové schodky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám