Hlavní obsah

Jedovaté plameny z ropných polí v Nigérii jsou vidět i z vesmíru

Novinky, pst

Ropný gigant Shell nedávno zažehl v deltě Nigeru další plamen, který spaluje „nepotřebný“ zemní plyn a blokuje cestu k ropě. Je paradoxní, že tak cenná surovina, jejíž nedostatek může v Evropě vyvolat vážnou krizi, shoří v Nigérii nazdařbůh a navíc se z ní uvolňují toxiny, které nikomu neprospějí.

Článek

Světla z pálení plynu na ropných polích jsou při pohledu z vesmíru v noci dokonce jasnější než světla největšího nigerijského města Lagosu. Usvědčují podle listu Daily Mail ze lži ropnou společnost, která tvrdí, že od spalování plynu upouští.

Foto: Profimedia.cz

Spalování zemního plynu v deltě Nigeru

„Je to enviromentální rasismus,“ uvedl Alagoa Morris, aktivista z organizace na ochranu životního prostředí, který pravidelně riskuje vězení při sledování těchto praktik v přísně střežené oblasti těžby ropy. Požaduje, aby nadnárodní společnosti dodržovaly stejné standardy, jako kdyby ropu těžily ve svých zemích.

Spalování má negativní důsledky pro domorodce

Ovšem v Nigérii spalují těžaři plyn už od 60. let. Uvolňují se zde tak dlouhodobě jedy, které snižují zdejší průměrnou délku života na 43 let a zvyšují úmrtnost novorozenců na 12 procent. Přitom v Nigérii je spalování plynu při těžbě ropy ilegální od roku 1984 a vláda stanovila tři etapy, během kterých se má od těchto praktik ustoupit. Nicméně poslední fáze nebyla jaksi naplněna.

Foto: Profimedia.cz

Nigerijské ženy nehledě na nezdravé výpary pečou u plamenů spalujících zemní plyn tapiokové bochánky.

Oficiální dokumenty sice tvrdí, že spalování kleslo na historické minimum, naopak ekologičtí aktivisté mluví o historickém maximu. Upozorňují, že jistý pokles souvisel se zvýšenou aktivitou povstalců, kteří svými akcemi dosáhli snížení produkce ropy na polovinu.

„Je zde zřejmá úměra mezi ozbrojenými konflikty, omezením produkce ropy a omezením spalování plynu,“ říká Joseph Hurstcroft, ředitel organizace na ochranu lidských práv Stakeholder Democracy Network.

Foto: George Esiri, Reuters

Povstalci z Hnutí za osvobození delty Nigeru

Rozsah plýtvání zemním plynem je obrovský, spalovaný plyn by pokryl potřeby německého průmyslu. Navíc se tak do ovzduší dostalo 50 miliónů tun CO2 a neznámá kvanta metanu, který také patří k plynům, které zesilují skleníkový efekt při kumulaci sluneční energie a ohřívání pozemského klimatu.

Zásoby zemního plynu jsou přitom v této oblasti vlastně ještě bohatší než zásoby jinak velmi kvalitní a dostupné surové ropy. Nicméně v Nigérii chybí infrastruktura pro zpracování plynu i trh. Proto vidí experti situaci související se spalováním plynu jako beznadějnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám