Hlavní obsah

OP Prostějov očekává konkurs, propustí 600 lidí

Právo, Novinky, toh, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Oděvní podnik Prostějov stále bojuje s nedostatkem peněz a hlavně s prohlubující se ztrátou. Firma kvůli tomu propustí na konci dubna na šest stovek lidí a uzavře závod Jeseník, navíc očekává vyhlášení konkursu. Společnost o tom informovala ve středu v tiskové zprávě.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Dílna na výrobu pánských sak v OP Prostějov

Článek

„Management musel tímto rozhodnutím reagovat především na aktuální ekonomický stav firmy, objem zakázek a nedostatečné provozní financování. Nešlo jej oddalovat, i když zatím nebylo oznámeno usnesení o vyhlášení konkursu, které je pravděpodobné,“ uvedla firma v tiskové zprávě.

Společnost uvedla, že propouštění bude napříč profesemi, v pracovním poměru zatím však nadále zůstane na 900 lidí.

OP Prostějov se s finančními problémy potýká již delší dobu. Jen za první čtvrtletí letošního roku vykázal provozní ztrátu 104 miliónů korun. Kvůli nedostatku peněz jede výroba jen z třiceti procent.

„Z tohoto důvodu bude v prostějovském závodě výroba sestěhována do jedné dílny, aby se co nejvíce snížily provozní náklady. Výroba zde bude pokračovat. Po předpokládaném usnesení soudu o řešení úpadku formou konkursu, pak o dalším vývoji podniku bude rozhodovat insolvenční správce a věřitelé,“ dodala společnost.

Úřad práce připraven

Úřad práce v Prostějově se na scénář s hromadným propouštěním připravoval.

„V pondělí 3. května začne přímo v podniku pracovat několik našich týmů. Dvoučlenný tým poradců poskytne základní informace o právech a povinnostech uchazečů o zaměstnání. Desetičlenný tým zprostředkovatelů bude přijímat bývalé zaměstnance do evidence úřadu práce. Pět referentek bude řešit žádosti o výplaty dlužných mezd,“ uvedl ředitel prostějovského Úřadu práce Vojtěch Pospíšil.

Úřadu práce v Prostějově se podařilo ve spolupráci se zaměstnavateli a za cenu předčasného vyčerpání celoročních prostředků na aktivní politiku zaměstnanosti snížit nezaměstnanost v průběhu března a dubna o více než jedno procento na hodnotu 9,7 procenta.

„Tím jsme si uvolnili kapacity pro uchazeče o zaměstnání z řad bývalých zaměstnanců Oděvního podniku. Jejich zaevidováním se míra nezaměstnanosti v okrese pravděpodobně dostane zpět na březnovou hodnotu 10,3 procenta.        

Reklama

Související témata:

Související články

OP Prostějov snížil ztrátu na 363 miliónů

Prostějovský Oděvní podnik (OP) loni snížil ztrátu na zhruba 363 miliónů korun. V roce 2008 činila ztráta společnosti, která je od ledna v úpadku, 1,1 miliardy...

Výběr článků

Načítám