Hlavní obsah

Řecká tragédie drtí trhy po celém světě

Novinky, toh

Opět jako domečky z karet se hroutí akciové trhy po celém světě. Tentokrát není na vině globální finanční krize, pouze dluhy Řecka. Jejich tíže donutila agenturu Standard & Poor's stáhnout rating země na hodnocení BB+, tedy do spekulativního pásma.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Článek

BB+ je dost nevalná úroveň, jedná se o to horší situaci, že Řecko je člen EU a také eurozóny. Jak poznamenala BBC, cenné papíry Řecka lze od úterka srovnat s odpadem. V praxi to znamená, že držitelé řeckých dluhopisů by mohly získat jen 30 procent z nominální hodnoty, až země začne dluh restrukturalizovat.

To následně vyvolalo paniku na světových akciových trzích. Například již v úterý americké cenné papíry zaznamenaly největší propad od února. Index akciového trhu Nasdaq odepsal 2,04 procenta, Dow Jones pak 1,9 procenta.

Obdobná situace byla následně i na trzích v Asii a ve středu v Evropě. Starý kontinent se ihned po zahájení obchodování ponořil do červených čísel. Například francouzský CAC 40 ihned odepsal 0,86 procenta, německý DAX 0,26 procenta, pražská burza dokonce 1,93 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám