Hlavní obsah

Koruna je nebývale slabá, stahuje ji Řecko

• Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý

Řecká křeč v posledních dnech nebývale trápí finanční trhy po celém světě. Na zadlužení země doplácí i středoevropské měny, včetně té české. Koruna se například vůči dolaru dostala téměř na roční minima.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Česká měna jen za posledních několik dní oslabila o desítky haléřů, přitom ještě minulý týden atakovala mnohaměsíční maxima. Ve středu dopoledne se podle serveru Patria Online koruna obchodovala nad 25,60 Kč/EUR a nad 19,40 Kč/USD.

Již v úterý, kdy byl Řecku opět snížen rating, koruna oslabila stejně jako maďarský forint a polský zlotý. Výhledy zatím nejsou příliš příznivé, pád kurzu by totiž mohl pokračovat.

„Pokud bude strach z Řecka gradovat, což by nebylo překvapivé, bude celá střední Evropa ještě oslabovat. Vnější vlivy jsou pro korunu tak negativní, že by se koruna mohla chytit záchranného kruhu až kolem hladiny 25,70 Kč/EUR,“ komentovala analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtářová. Podle ní by však mělo jít již jen o krátkodobé oslabení koruny. Proti současným hodnotám si koruna pohorší maximálně o deset až dvacet haléřů.

Foto: Patria, Novinky

V následujících měsících by měna měla vůči euru naopak posílit, zejména pak v létě v době dovolených bude koruna silnější. Například v závěru roku očekává analytička korunu na úrovni 23,90 Kč/EUR.

Jen proti dolaru nelze větší zlepšení očekávat. Šichtářová upozornila, že volatilita měny bude nadále pokračovat, z dlouhodobého hlediska však nebude mít konkrétní trend. Způsobeno to bude tím, jak si dolaru udrží silné pozice proti euru.

Slabé je i euro

Na tíživou situaci v Řecku nejvíce doplácí již dlouhodobě jednotná evropská měna. Ta neustále zdolává nová minima proti dolaru. Ve středu dopoledne se obchodoval euro na 1,3190 USD/EUR.

Reklama

Související články

Nedůvěra k Řecku zatím přetrvává

Oficiální žádost Řecka o finanční pomoc od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu zatím nezlomila nedůvěru investorů. Nervozitu investorů potvrzují stále...

Rating Řecka spadl do spekulativního pásma

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) v úterý snížila hlavní rating Řecka na stupeň BB-plus, což byla v zemích eurozóny dosud nevídaná věc....

Klaus: krizi v Řecku způsobilo euro

Krizi v Řecku nezpůsobila jeho hospodářská politika, ale euro. V rozhovoru pro středeční vydání německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) to tvrdí...

Výběr článků

Načítám