Hlavní obsah

Jančurovy vlaky svezly o víkendu 4000 lidí, premiéru ale provázelo zpoždění

Propagační jízdu vlakem společnosti RegioJet na trati Děčín - Krupka na Teplicku o víkendu využilo na 4000 cestujících. Právě velký zájem lidí ale přinesl problémy v podobě zpoždění, které moderní nízkopodlažní soupravy Siemens provázelo po oba víkendové dny. Na začátku se objevily i technické potíže dané tím, že trať je dlouho nepoužívaná, hlavním důvodem zpoždění byly ale davy zájemců o svezení, řekl provozní ředitel RegioJet Jan Paroubek.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Kromě pěších turistů a cyklistů si svezení moderní nízkopodlažní soupravou značky Siemens nenechali ujít ani železniční nadšenci. Na snímku je souprava na trati mezi Děčínem a Krupkou.

Článek

Zatímco v sobotu nabrala hned první ranní souprava asi hodinové zpoždění, v neděli už se podle něj vlaky vracely z Krupky do Děčína později asi o deset minut.

"Přijali jsme provozní opatření k eliminaci zpoždění. Hned v sobotu jsme oba vozy soupravy rozpojily, jezdily každý zvlášť a na trati se křižovaly. Při normálním provozu by se vlaky zdržely v zastávce vždy maximálně minutu. Vzhledem k obrovskému zájmu cestujících to ale byly dvě až tři minuty, což po celé délce trati vytvoří i dvacetiminutové zpoždění," vysvětlil Paroubek.

Kvůli zpoždění průvodčí přestali vybíral symbolické pětikorunové jízdné, cestujícím naopak jako kompenzaci rozdávali džusy a tatranky.

Mezi Děčínem a Krupkou, po takzvané Kozí dráze, budou vlaky RegioJet jezdit i příští víkend. V pondělí firma vypraví své vlaky také na trať mezi Litvínovem a Ústím nad Labem. Ta je ale, na rozdíl od Kozí dráhy, frekventovaná. "V pracovní dny přesto problémy neočekáváme. Vlaky využijí hlavně lidé dojíždějící za prací a studenti," doplnil Paroubek.

Foto: René Volfík, ČTK

Majitel Student Agency Radim Jančura ve čtvrtek představil své žluté vlaky.

RegioJet vlastní společnost Student Agency podnikatele Radima Jančury. Za reklamní provoz svých motorových vlaků zaplatí deset miliónů korun. Vlaky by měly po následující tři měsíce projet většinou českých krajů.

Firma si na propagační akci nazvanou "Žluté jaro na železnici" pronajala dvě soupravy Siemens, ve kterých mimo jiné nabízí připojení k internetu pomocí wi-fi. Vozidla jsou ve žlutých barvách Student Agency, firma je má na operativní leasing.

RegioJet loni usilovala o provozování osobní regionální dopravy ve čtyřech krajích. Ty ale nakonec výběrová řízení nevypsaly a uzavřely desetileté smlouvy s Českými drahami. Výsadní postavení ČD a loňský postup krajů Jančura dlouhodobě kritizuje a chce si na něj stěžovat v Bruselu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám