Hlavní obsah

Německo a Francie chtějí po Řecku větší přísnost, aby si pomoc zasloužilo

Berlín/Paříž

Velké evropské ekonomiky, Německo a Francie, chtějí, aby Řecko zavedlo přísnou hospodářskou politiku, pokud má mít k dispozici 45 miliard eur od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu.

Článek

Vyjádřili se tak německý ministr financí Wolfgang Schäuble a francouzská ministryně hospodářství Christine Lagardeová. Zaznívají přitom i obavy, zda bude projednávaná pomoc stačit.

Schäuble uvedl, že důrazná restrukturalizace řecké ekonomiky je nevyhnutelná a naprosto nutná podmínka, pokud mají EU a Berlín schválit to, co Atény požadují. Ministr pro nedělní vydání deníku Bild varoval, že odpověď na páteční řeckou žádost může být kladná, stejně jako záporná.

Zadlužené Řecko oznámilo úsporná opatření za miliardy eur, musí ale udělat další kroky, aby unii a fond uspokojilo. S žádostí na aktivaci pomoci se Atény obrátily na fond a Evropskou unii v pátek. Podle Kanady se ale některé země obávají, zda bude balík pomoci pro Řecko stačit.

Shovívavost, ale i tvrdost 

Lagardeová uvedla pro nedělní Journal du Dimanche, že pomoc překonat Řecku jeho potíže s dluhy je nezbytná pro stabilitu eurozóny. Zároveň ale řekla, že půjde o směs shovívavosti a velké tvrdosti.

Objevily se i obavy, zda bude chystaný balík pomoci dostatečný. Desetileté řecké státní obligace mají kvůli tomu výnosnost nad 8,7 procenta, což představuje výrazných 5,67 procentního bodu nad takovými dluhopisy německé vlády. Pro Atény to znamená, že se jim splácení dluhů prodražuje až nedosažitelně.

Kanadský ministr financí Jim Flaherty tento víkend ve Washingtonu připustil, že podle některých zemí Evropské unie a skupiny G20 není pomoc dostatečná. Hledá se proto ujištění, že desítky miliard eur pro Řecko budou jednorázovým a dostatečným krokem, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související články

Řecko požádalo o pomoc, dostane 45 miliard eur

Řecko v pátek požádalo o finanční pomoc, kterou mu nabídly státy EU a také Mezinárodní měnový fond. Uvedl to řecký premiér Jorgos Papandreu. Země dosud pomoc...

Výběr článků

Načítám