Hlavní obsah

Šéf ČEZ Roman byl navržen do představenstva maďarského gigantu MOL

Praha
Aktualizováno

Šéf domácí energetické firmy ČEZ Martin Roman byl navržen na člena představenstva maďarského ropného gigantu MOL. Roman nabídku přijal, řekla pro server Týden mluvčí ČEZ Eva Nováková.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Generální ředitel energetické skupiny ČEZ Martin Roman

Článek

Firmy spolupracují od roku 2007, kdy se MOL bránil převzetí rakouskou rafinérskou firmou OMV. ČEZ poté koupil 7,7 miliónu akcií MOL za 11 miliard korun.

Valná hromada maďarské společnosti by Romana měla zvolit do vedení MOL na konci dubna společně s dalšími dvěma novými členy představenstva, kterými jsou šéf maďarské Obchodní a průmyslové komory László Parragh a bývalý guvernér maďarské centrální banky a poradce šéfa strany Fidesz Zsigmond Járai. Ti nahradí současné členy Lászlóa Akara, Miklóse Kamaráse a Ernőho Kemenese.

"Nominace Martina Romana do této rady reflektuje význam společných projektů mezi MOL a ČEZ na stavbu paroplynových elektráren i zájem MOL využít zkušeností ČEZ i jeho osobně s energetikou ve střední a východní Evropě," uvedla Nováková.

Energetický gigant ČEZ zvýšil v roce 2009 čistý zisk o 9,5 procenta na 51,9 miliardy korun. ČEZ je největší středoevropskou elektrárenskou společností. Dvoutřetinovým vlastníkem firmy je stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám