Hlavní obsah

Členové MMF se zavázali k hledání prevence proti krizím

– Washington

Členské státy Mezinárodního měnového fondu (MMF) slíbily, že budou spolupracovat při hledání cest, jak zabránit opakování světové finanční krize. Na jarním zasedání fondu a Světové banky se státy v sobotu ve Washingtonu dohodly, že budou udržovat veřejné finance v únosném stavu a dávat pozor na rizika nesplácení státních dluhů.

Článek

Prohlášení se nese v zaběhnutém tónu. Opakuje se v něm také slib přijmout postupy, které pomůžou odstranit nerovnováhu ve světové ekonomice. Jde zejména o snížení obrovských devizových rezerv vyvážejících zemí, například Číny, a posílení úspor v zadlužených státech včetně USA.

Zpráva ale nepředkládá žádné nové návrhy jak nejlépe zajistit, aby se další finanční krize neopakovala. Poslední krize vyvolala nejhorší hospodářskou recesi ve Spojených státech a dalších ekonomikách od druhé světové války, napsala agentura Reuters.

Hlavní pozornost pololetního zasedání fondu zaujaly potíže Řecka s vysokým zadlužením a řešení této situace. Řecko v pátek požádalo EU a MMF o aktivaci mezinárodní pomoci, jejíž podmínky a načasování se ale ještě musí vyjednat. Americký ministr financí Timothy Geithner dnes na zasedání fondu zopakoval výzvu, aby zúčastněné strany jednaly rychle.

O pomoci pro Řecko dnes ve Washingtonu jednali Geithner, řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu, šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss Kahn a řada představitelů Evropské unie. Světoví finanční lídři přitom požadují, aby si země dala finance do pořádku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám