Hlavní obsah

Lidé si stěžují na podezřelý internetový obchod

Novinky, pko, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Česká obchodní inspekce (ČOI) řeší několik stížnosti na internetový obchod. Podle nespokojených zákazníků shop přijal platbu, zboží ale nedodal.

Foto: Profimedia.cz

Článek

ČOI zatím eviduje čtyři stížnosti. "Většinu řeší inspektorát Brno. První byla zaznamenána 12. dubna, poslední zatím 19. dubna. Zatím nejsou žádné výsledky," řekl Novinkám mluvčí ČOI Tomáš Vozáb.

Internetové stránky shop-elektro.com nabízejí ke koupi navigace, elektrospotřebiče a zahradní techniku.

Lidé, kteří zboží na tisíce korun nakoupí, jsou vyzvání, aby peníze poslali na účet, nakoupené věci ale pravděpodobně neuvidí.

" V současné době jsem v kontaktu s desítkou zákazníků, kteří byli takhle podvedeni, a budeme podavat hromadnou žalobu. Já jsem přišla jenom o tisíc korun za mikrovlnnou troubu, ale jsou i lidé kteří si objednali, navigace, sekačky, motorové pily atd.," napsala Novinkám Alexandra Krejčí, která se snaží sehnat všechny zákazníky, kteří zaplacené zboží nedostali.

Manželé se už obrátili na policii

Provozovatel obchodu není možné sehnat, aby se k nařčení vyjádřil. Na stránkách internetového obchodu je sice uveden mobilní telefon, číslo se ale hlásí jako neexistující. Nikdo neodpovídá ani na e-maily. Odpověď člověk nedostane ani na adrese v Dědické ulici v Brně, která je jako kontaktní uvedena.

Takhle už tu na nás zvonilo spoustu lidí, někdo si našel naše jméno a zneužil ho. Nemáme s tím nic společného, jsme už v důchodu.
Žena, která bydlí na uvedené kontaktní adrese

Podle IČO, které je na stránkách uvedeno, obchod provozuje maďarský občan István Sándor Kara, který brněnskou adresu udává jako kontaktní. Na ní opravdu bydlí Karovi, jde ale o české seniory, kteří o internetovém obchodě nic neví.

„Pokud si jdete stěžovat, že jsme nějaká podvodná firma nebo něco takového, tak to jste tady špatně,“ prohlásila žena na dotaz, zda náhodou neví o internetovém obchodu. „Takhle už tu na nás zvonilo spoustu lidí, někdo si našel naše jméno a zneužil ho. Nemáme s tím nic společného, jsme už v důchodu. Manžel už šel dokonce podat trestní oznámení na policii,“ zakončila žena.

Číslo účtu není nové

U uvedeného internetového obchodu jsou i nejasné obchodní podmínky. Obsahují pouze obecnou pasáž, odkaz na zákony. Prodejce by měl uvést jasné podmínky reklamace, kdy je možné smlouvu zrušit apod. Stránka nabízí také varianty v polštině a angličtině, v těchto jazykových verzích ale nakupovat nelze, nefungují v nich ani další informace.

Číslo účtu, které je na stránkách uvedeno, že na něj mají lidé platby za zboží posílat, je podle internetových vyhledávačů totožné s číslem, na nějž se dříve objevila „prosba“ matky tří dětí. Tvrdí v ní, že manžel rodinu zadlužil a žádá o finanční pomoc. „Nejde o podvod,“ dodává tento inzerát.

ČOI před podezřelými prodejci varuje

Česká obchodní inspekce před obchody, v nichž zákazníci musí platit za zboží předem varovala. S obchodníkem nakupující uzavře tzv. příkazní smlouvu, podle níž pošle peníze na účet a obchodníka "pověří" tím, aby jim zboží obstaral. Problémy ale mohou nastat ve chvíli, kdy prodejce zboží obstarává ze zemí mimo EU.

"Provozovatel obchodu neodpovídá prakticky za nic. Jeho jedinou starostí je vyinkasovat peníze s provizí a objednat zboží. Následně již za nic neodpovídá a nebude s Vámi, v případě uplatňování jakýchkoliv práv, komunikovat," uvedla ČOI.

Obchod by vždy měl nabízet možnost dodat zboží na dobírku, tedy s platbou až při dodání výrobku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám