Hlavní obsah

Premiér Fischer uspěl v konkurzu na lukrativní post v Evropské bance pro obnovu a rozvoj

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Fischer je nominován na funkci viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD). Podle mluvčí vlády nabídku přijal. Nominaci v Londýně ve středu oznámil šéf instituce Thomas Mirow. Do funkce má Fischer nastoupit již na podzim.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Jan Fischer

Článek

“Nabídku EBRD jsem přijal v souladu se svým loňským prohlášením, že svoji budoucnost vidím nikoli v politice, ale v práci pro některou z domácích nebo zahraničních odborných institucí," uvedl k tomu premiér Jan Fischer v tiskovém prohlášení.

"Nástup je od 1. září, ale pokud bych byl stále ještě premiérem v demisi, tak dále dostojím povinnostem k této zemi," sdělil Fischer na tiskové konferenci ve středu odpoledne.

Jako viceprezident EBRD bude mít Fischer na starosti komunikaci se zeměmi, kde banka působí, včetně Evropské komise, a sledování environmentálních a sociálních aspektů činnosti EBRD.

Úřadu by se měl ujmout již na podzim tohoto roku. Fischer na tuto pozici uspěl v mezinárodním konkurzu, do kterého ho navrhli ministr financí Eduard Janota a guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

Za Českou republiku byl do konkurzu nominován jen Fischer. Nicméně nebyl jediným kandidátem na tento post, své nominace měly i další země.

Banka vznikla na začátku devadesátých let a jejím cílem je pomoci zemím střední a východní Evropy k přechodu na tržní ekonomiku. EBRD pomáhá 29 zemím, přičemž členy instituce je 61 zemí, Evropská unie a Evropská investiční banka.

Kam odešli bývalí premiéři ze svých postů:

Václav Klaus - prezident

Josef Tošovský - bankéř, působí v Institutu pro finanční stabilitu

Miloš Zeman - odešel z politiky do důchodu, nyní opět kandiduje do Sněmovny

Vladimír Špidla - působil jako evropský komisař pro zaměstnanost

Stanislav Gross - pracuje pro advokátní kancelář

Jiří Paroubek - zůstal poslancem

Mirek Topolánek - zůstal poslancem, později ze Sněmovny odešel, na konci března se vzdal kandidatury do Sněmovny a předal pravomoce předsedy ODS Petru Nečasovi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám