Hlavní obsah

Zájemci o úvěry budou zřejmě od příštího roku více chráněni

Češi žádající o úvěr by měli být od příštího roku lépe chráněni. Alespoň s tím počítá vládní návrh zákona, který ve středu hladce schválil senát. Zákon počítá například s tím, že klient může odstoupit do 14 dnů od úvěrové smlouvy bez udání důvodu. Poskytovatelům úvěru pak ukládá jeho podmínky řádně vysvětlit. Zákon ještě musí podepsat prezident.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Návrh má v návaznosti na evropskou směrnici pomoci v řešení problémů spojených s rostoucí zadlužeností českých domácností. Spotřebitelům umožní lépe posoudit, zda nabízený úvěr odpovídá jejich potřebám a finančním možnostem.

Přiznává spotřebiteli právo vyrovnat své závazky před datem splatnosti při snížení nákladů. Zákon se ale nevztahuje na úvěry a půjčky na bydlení, půjčky ke splacení úvěru, některé leasingové smlouvy nebo na bezúročné půjčky od zaměstnavatele.

Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) nicméně normu pokládá za nedostatečnou kvůli chybějící úpravě o rozhodčích doložkách. Zákon podle něj nezabrání situacím a sporům, ve kterých je rozhodce napojen na úvěrovou společnost a rozhoduje neobjektivně a zaujatě v neprospěch spotřebitele.

Norma podle SOS neřeší ani ochranu klienta před nadměrným zadlužováním. Úvěrující společnost sice bude povinna odborně posoudit schopnost žadatele úvěr splatit, ale pokud tak neučiní, sankce jí hrozí jen za správní delikt. Zákon nicméně pro nepoctivé splátkové firmy počítá s pokutou až do výše pěti miliónů korun.

Podle bank zákon napomůže v boji proti lichvě. Nebankovní poskytovatelé spotřebitelských úvěrů sdružení v České leasingové a finanční asociaci považují za rozhodující, že východiskem nového zákona je zásada odpovědného úvěrování a odpovědného půjčování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám