Hlavní obsah

Řecko možná bude potřebovat až 80 miliard eur

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zadlužené Řecko zřejmě bude potřebovat až 80 miliard eur. To jsou zhruba dva bilióny korun. S tímto tvrzením přišel člen bankovní rady Evropské centrální banky Axel Weber.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Článek

Informoval o tom list Wall Street Journal s odkazem na zdroj blízký jednání, které Weber vedl v pondělí s německými politiky. Bankéř prý mimo jiné řekl, že dluhová situace Řecka se neustále zhoršuje: „Čísla se stále mění.“

Problematická země tíží celou Evropskou unii, navíc kvůli řeckým dluhům dlouhodobě oslabuje jednotná evropská měna. Přestože dostala vláda v Athénách doporučení, aby požádala o pomoc EU a Mezinárodní měnový fond, dosud to neudělala.

Teprve minulý týden Řecko oznámilo, že zaslalo žádost o zahájení jednání. To však neznamená, že si o peníze nakonec skutečně řekne. Jednání však ještě ani nezačala, protože kvůli uzavřenému vzdušnému prostoru nemohli do země dorazit odborníci.

Řecko je v dluzích

O finančních problémech Řecka se mluví již od začátku prosince. Tamní vláda poté, co jí byl snížen rating, uvedla, že dluh země činí zhruba 300 miliard eur, tedy asi 7,7 biliónu korun. Navíc loňský rozpočtový deficit na HDP Řecka by měl podle odhadů dosáhnout 13,6 procenta. To je více než čtyřikrát překročení podmínek stanovených Evropskou unií.

Podle odhadů Evropské komise bude letošní zadlužení země činit zřejmě 124,9 procenta HDP.

Již před několika dny se také země eurozóny dohodly, že jsou ochotny půjčit zemi až třicet miliard eur. Půjčka by měla výhodnější úroky, než ty, které nabízejí investoři. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Euro kvůli Řecku dál slábne

Euro ve čtvrtek na devizových trzích ve světě pokračovalo v poklesu, jehož hlavním důvodem zůstává Řecko a jeho dluhové problémy. Obavy investorů z dalšího...

Výběr článků

Načítám