Hlavní obsah

Erupce omezily výrobu BMW i Nissanu, chybět by mohly v obchodech i potraviny

Novinky, Tomáš Holý
Aktualizováno

Několik dní paralyzovaná letecká doprava kromě cestovního ruchu omezuje hospodaření mnoha společností. Podle některých informací by mohly v obchodních řetězcích v Evropě dojít zásoby dovážených potravin. Citelný zásah mohou pocítit i společnosti, které jsou závislé na dovozu součástek.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Článek

S problémy se již například potýká automobilka BMW. Ta musela ve Spojených státech omezit výrobu svých vozů. Kvůli zrušeným letům chybí závodu BMW v Jižní Karolíně součástky. Továrna kvůli silné poptávce z posledních týdnů musela některé součástky začít dovážet i letecky, což za současné situace nemohla, proto bude výroba omezena.

Obdobné komplikace oznámil i Nissan. Ten musel v Japonsku omezit výrobu tří vozů kvůli nedostatku součástek, které dováží z Irska.

Problém je i s dovozem zboží do Evropy. Podle zahraničních médií by mohly některým obchodním řetězcům dojít zásoby potravin. Týká se to zejména zboží z Afriky a Karibiku. Kromě toho zásah do rozpočtů pocítili již i afričtí vývozci květin.

Keňští pěstitelé květin odhadují, že kvůli zrušeným letům denně tratili zhruba 3,8 miliónu dolarů. To je asi 71 miliónů korun.

Co se týče celkových dopadů na chod evropské ekonomiky, podle odborníků je lze zatím jen těžko odhadovat. Podle BBC by z krátkodobého hlediska mělo být hospodářství ovlivněno jen minimálně. Pokud by však problémy s uzavřeným nebem přetrvávaly, země těžce zasažené předešlou krizí by zřejmě měly pomalejší zotavení.

Reklama

Výběr článků

Načítám