Hlavní obsah

Státy EU budou moci kvůli islandské sopce finančně pomoci aerolinkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Členské státy Evropské unie budou moci finančně pomoci aerolinkám, které se dostaly do potíží kvůli výbuchu islandské sopky. Za normálních okolností je taková pomoc zakázaná nebo striktně omezená. Novinářům to v pondělí řekl eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Článek

Letecké společnosti kvůli omezení leteckého provozu v Evropě přicházejí podle odhadů denně o zhruba 250 miliónů dolarů (4,7 miliardy Kč).

Vulkanický prach z islandské sopky poslední čtyři dny paralyzoval letecký prostor nad většinou Evropy. Letiště ve Skandinávii a Velké Británii byla zavřena od čtvrtka, během pátku se uzavíraly vzdušné prostory i v západní a střední Evropě.

Aerolinky o pomoc už zajímají

Podle BBC se například British Airways (BA) na finanční kompenzaci už ptala britské vlády i Evropské unie. Aerolinky k tomu uvedly, že ostatní společnosti udělají to samé. Navíc odstavení letadel v předešlých dnech citelně zasáhne hospodaření firem.

Jen BA očekávají, že denně tratily 15 až dvacet miliónů liber, což je v přepočtu asi 435 až 580 miliónů korun.

"Jedná se o nebývalou situaci, která má hluboký dopad na cestující i aerolinky," uvedla společnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám