Hlavní obsah

Dostanou lidé peníze za let či dovolenou zpět? Názory se různí

Uzavření vzdušného prostoru nad Českem a částí Evropy změnilo plány tisíců lidí. Uvízli na letištích a musí svou cestu řešit jinak, nebo ji odložit. Lidé přitom nemají nárok na odškodnění za zpoždění letu, protože jde o "zásah vyšší moci", nikoliv chybu aerolinek. Zda mají nárok i na peníze zpět za zrušený let, není úplně jasné. Asociace cestovní kanceláří tvrdí, že peníze mohou dostat jen za určitých okolností, Evropské spotřebitelské centrum říká, že nárok mají.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Cestujícím na ruzyňském letišti nezbývá nic jiného než čekat, popřípadě zkusit vycestovat z republiky jiným dopravním prostředkem.

Článek

Podle  mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří Tomia Okamury nemají lidé nárok na kompenzace za zrušený či zpožděný let. Aerolinky či CK podle něj musí udělat vše pro to, aby let či zájezd proběhl.

Nemusí automaticky vracet ani cenu letenky. Na tom se musí dohodnout s klientem poté, co zjistí, že se mu náhradní termín skutečně nehodí. "Společnost ani nemusí brát v potaz, že klient už nemá důvod let uskutečnit, pak musí rozhodnout soud," popsal Okamura případ, kdy propadne například letenka na konferenci, která se v nabídnutém náhradním termínu už samozřejmě nekoná.

Doufá ale, že letecké společnosti budou vstřícné. Například ČSA oznámily, že cenu za nevyužitou letenku budou vracet, pokud se lidé rozhodnou neletět. Podobně to vyřešil i Travel Service s linkami na Smart Wings.

Opak tvrdí Tomáš Večl z Evropského spotřebitelského centra s odkazem na nařízení EU 261/2004. „Lidé mají nárok především na informace a právo na poskytnutí asistence, tedy na občerstvení, stravu a v nutných případech i na zajištění ubytování. Dále mají cestující možnost výběru mezi refundací, tedy vrácením ceny letenky při zrušení letu, nebo přesměrováním do jejich cílové destinace, pokud je to možné,“ vysvětlil.

Podle jeho slov pro Novinky nařízení platí i pro nízkonákladové letecké společnosti, které většinou v podmínkách, které klient odsouhlasí, mají uvedeno, že peníze se v podobném případě nevracejí. "Nemohou se z toho nijak vyvázat, nařízení EU musí respektovat," řekl Večl.

Klienti cestovních kanceláří mají podle něj několik možností. Buď zájezd zruší sama CK, potom klientům vrátí peníze. Pokud se neodletí podle smluvních podmínek, může od smlouvy odstoupit klient a i pak má podle Večla nárok na vrácení celé sumy. Podle občanského zákoníku ale v tomto případě nevzniká nárok na náhradu za zrušený zájezd. CK nebo letecká společnost jsou tedy zproštěny odpovědnosti za škodu vzniklou neuskutečněním letu.

Okamura ale říká, že nařízení EU 261/2004 obsahuje i pasáže vyvinění, které se týkají právě problémů s počasím. Uvedené pasáže, které stanovují vrácení ceny letenky, tak neplatí a lidé se musí snažit s dopravcem dohodnout.

Nyní se létá nejvíce do Egypta

Z charterových spojů jsou v pátek a v sobotu ohroženy termíny letů do Egypta, na Kanárské ostrovy a do Tuniska. Letecká společnost Travel Service například zrušila v pátek čtyři plánované odlety.

„Máme dohodu s našimi dopravci, s leteckými společnostmi, že nám dají vědět nejméně pět hodin předem, zda se plánovaný let uskuteční, nebo zda bude odložen. V případě odložení letu budeme kontaktovat naše zákazníky a termín odletu upřesňovat,“ řekl Právu obchodní ředitelů CK Exim Tours Jan Koláčný. Zákazníci, kteří se mají z dovolené vracet, zůstanou ve svých hotelích, dokud nebude znám termín jejich letu.

Vždy ale záleží na rozhodnutí konkrétního dopravce, zda bude lidem neuskutečněný let nějak kompenzovat.

Hlavní nádraží praskalo ve švech

Lidé, kteří v pátek nemohli letět, se přesouvali na autobusy a vlaky. Operativně zareagovala společnost Student Agency, jejíž autobusové linky do evropských měst byly vyvěšeny na stránkách pražského letiště již po poledni, stejně jako vlaková spojení Českých drah.

V důsledku zavření letišť došlo k náporu na železnice. České dráhy například posílily o dva vlaky spoje do Drážďan. Hlavní nádraží v Praze se už ve dvě hodiny odpoledne začalo plnit cestujícími více, než kdy předtím a počty lidí hodinu od hodiny výrazně narůstaly. Ve frontách se čekalo až dvě hodiny.

Bojí se i astmatici

Podle odborníků by mohl sopečný prach způsobit dýchací potíže astmatikům v případě, že mikroskopické částečky začnou klesat do nižších výšek. Světová zdravotnická organizace doporučuje neotevírat okna v případě, že se prach nerozptýlí ve vyšších výškách a začne dopadat na zem.

Lidé, kteří jsou citliví na prach, by proto měli sledovat například zprávy Českého hydrometeorologického ústavu na jeho internetových stránkách ČMHÚ.

V pátek dopoledne ústav konstatoval, že se „neočekává, že by na území ČR v důsledku výskytu sopečného popela došlo k nárůstu koncentrací poletavého prachu, které by mohly ohrozit zdraví lidí.“

Reklama

Výběr článků

Načítám