Hlavní obsah

Z výnosů státních dluhopisů pro lidi se bude platit daň 15 procent

Výnosy se státních dluhopisů určených občanům budou podléhat patnáctiprocentní sazbě daně z příjmů. V pátek o tom rozhodla sněmovna. Lidé budou kupovat obligace přímo od státu, který jejich prodejem chce získat víc peněz na financování státního rozpočtu. Předloha nyní míří do Senátu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Poslanci současně s přijetím vládní novely zákona o daních z příjmů rozhodli, že opravy, rekonstrukce a modernizace staveb pro bydlení by mohly i po roce 2011 spadat do nižší sazby daně z přidané hodnoty. Od letošního ledna představuje deset procent.

Do snížené sazby DPH dosud spadala výstavba takzvaného sociálního bydlení. V této kategorii jsou rodinné domy s plochou do 350 metrů čtverečních a byty do 120 metrů čtverečních. Na ostatní byty a domy se vztahuje sazba 20 procent.

Předloha počítá na návrh Michala Doktora (ODS) se vznikem Generálního finančního ředitelství, pod ním budou finanční ředitelství a pod nimi finanční úřady. V rámci svých povinností budou například vybírat daně, kontrolovat poplatníky, kontrolovat ceny a ukládat pokuty. Doktor si od změny slibuje jednodušší strukturu řízení úřadů. Vzniknout by měl i zvláštní úřad, který bude pomáhat v boji s daňovými úniky u pohonných hmot.

Návrh má pomoci zřízení takzvaného jednotného inkasního místa. To bude místo, kde budou plátci odvádět veškeré daně a odvody státu, cla i pojistné.

Nehlasovatelným se ukázal návrh občanského demokrata Vladimíra Šoltyse, který chtěl přesunout vybrané služby s vysokým podílem lidské práce do nižší sazby. Šoltys v pozměňovacím návrhu neuvedl jeho účinnost a sněmovna v pátek žádný neschválila. Stejnou předlohu sněmovna již jednou zamítla. Občanští demokraté navíc již dříve avizovali, že nepodpoří žádné návrhy, které by zvyšovaly schodek rozpočtu, tedy ani návrh svého stranického kolegy Šoltyse.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám