Hlavní obsah

Řecko se rozhýbalo, chce debatovat o pomoci

Novinky, toh

Dluhy zatížené Řecko se po týdnech odmítání pomoci rozhodlo jednat. Země vzkázala, že by chtěla více diskutovat o finanční pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Doposud Řekové tvrdili, že problémy zvládnou sami.

Článek

O víkendu se země eurozóny dohodly, že jsou ochotny Řecku půjčit až 30 miliard eur. To po dlouhé době pomohlo i kurzu slabé evropské měny. Jenže optimismus dlouho nevydržel a od poloviny týdny euro opět oslabuje a úroky na půjčky Řecka opět výrazně rostou. [celá zpráva]

Řecký ministr financí proto ve čtvrtek uvedl, že země požádala o rozhovory ohledně finanční pomoci. To neznamená, že si o peníze skutečně řekne. Nicméně investoři se již delší dobu shodují, že mezinárodní zásah bude nutný.

Ministerstvo zaslalo dopis kromě Evropské centrální banky také Mezinárodnímu měnovému fondu. „S tímto dopisem Řecko oficiálně zahájilo diskuzi ohledně specifik finanční pomoci,“ uvedl úřad v prohlášení. Zároveň upozornil, že rozhodně nejde o počátek čerpání peněz.

Řecko je v dluzích

O finančních problémech Řecka se mluví již od začátku prosince. Tamní vláda poté, co jí byl snížen rating, uvedla, že dluh země činí zhruba 300 miliard eur, tedy asi 7,7 biliónu korun. Navíc loňský rozpočtový deficit na HDP Řecka by měl podle odhadů dosáhnout 13,6 procenta. To je více než čtyřikrát překročení podmínek stanovených Evropskou unií.

Podle odhadů Evropské komise bude letošní zadlužení země činit zřejmě 124,9 procenta HDP.

Šéf MMF Dominique Strauss-Kahn posléze uvedl, že v pondělí pošle do země tým expertů, který zahájí vyjednávání.

Reklama

Výběr článků

Načítám