Hlavní obsah

Euro kvůli Řecku dál slábne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Euro ve čtvrtek na devizových trzích ve světě pokračovalo v poklesu, jehož hlavním důvodem zůstává Řecko a jeho dluhové problémy. Obavy investorů z dalšího vývoje způsobují, že náklady na zajištění proti úpadku Řecka se znovu zvyšují a s nimi také úroky, které musí Řecko platit za nové úvěry.

Článek

Kolem 17.00 se euro k dolaru prodávalo asi za 1,3561 USD a vykazovalo proti předchozímu závěru v New Yorku pokles asi o 0,7 procenta. Během dne ale kurz oslabil až na 1,3520 USD, což byl propad skoro o celé procento. K japonskému jenu euro kleslo asi o 0,6 procenta na 126,55 JPY.

Euro tak vůči dolaru vykazuje nejsilnější denní propad za zhruba tři týdny. Takzvaný dolarový index, který sleduje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, ale zpevnil o 0,4 procenta na 80,536 bodu.

Ministři financí eurozóny sice o minulém víkendu dohodli podmínky, za jakých by Řecko letos mohlo čerpat nouzový úvěr v objemu až 30 miliard eur, nejistota na trhu ale přetrvává. Stále totiž není jasné, jak přesně by realizace pomoci vypadala.

"Dohoda o poskytnutí pomoci z minulého víkendu trhy neuklidnila, stále v případě Řecka spatřují vysoké riziko státního bankrotu," řekl šéf měnového výzkumu ve společnosti GFT Boris Schlossberg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám