Hlavní obsah

Antimonopolní úřad zrušil České poště nákup aut za 300 miliónů

Novinky, Tomáš Holý
Brno
Aktualizováno

Antimonopolní úřad (ÚOHS) zrušil tendr České pošty na nákup dodávek za 300 miliónů korun. Pošta rozhodnutí akceptuje a odvolávat se nebude, ze špatně připraveného tendru vyvedla personální důsledky.

Článek

Podle úřadu pošta porušila zákon o veřejných zakázkách hned v několika bodech. Například pochybila, když v podmínkách tendru uvedla, že je možné měnit požadavky na technické parametry kupovaných vozů.

Navíc společnost stanovila i nepřiměřené podmínky pro nabídkovou cenu. Pošta chtěla od firem znát cenu za padesát vozů sedmi různých typů. Antimonopolní úřad však upozornil, že dodavatelé by v tomto případě oceňovali množství vozů, které by však poště stejně nedodali. Nabízená cena by tím pádem byla proti reálné zkreslená.

"Vzhledem k rozsahu pochybení nalezených v zadávací dokumentaci nemohl úřad přistoupit pouze ke zrušení rozhodnutí zadavatele o vyloučení jednoho z uchazečů a pro zajištění transparentnosti musel zrušit zadávací řízení jako celek," uvedl ÚOHS.

Pošta ve čtvrtek uvedla, že proti rozhodnutí úřadu nemá žádné námitky a že pochybení si je vědoma. "Nekvalitní příprava veřejné zakázky na nákup dodávkových automobilů byla v únoru tohoto roku jedním z důvodů pro rozvázání pracovního vztahu s manažerem, odpovědným za veřejné zakázky na České poště," uvedla mluvčí podniku Marta Selicherová.

Reklama

Výběr článků

Načítám