Hlavní obsah

Česko uskladní zásoby nafty u Němců, prý tak ušetří

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) se rozhodla uskladnit část strategických zásob nafty v Německu u společnosti Viktoriagruppe kvůli úsporným opatřením a z důvodu strategické diverzifikace zdrojů. Nejasné vlastnické poměry německé společnosti SSHR nezjišťovala, očekává ale, že jí Viktoriagruppe v této záležitosti poskytne vysvětlení. Na tiskové konferenci to oznámil předseda hmotných rezerv Ladislav Zabo.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Ilusrační foto

Článek

Vzhledem ke snížení rozpočtu se SSHR rozhodla přistoupit na úsporná opatření, která představovala uskladnění strategických zásob v zahraničí namísto jejich prodeje. Správa kvůli tomu oslovila kromě německé Viktoriagruppe také společnosti Unipetrol a Čepro. Odpověď ale dostala jen od Viktoriagruppe, která nabídla svou kapacitu v Krailingu.

Podle SSHR stát uskladněním 15 procent strategických zásob nafty v Německu ušetří desítky miliónů korun. "Tento krok v žádném případě neohrožuje energetickou bezpečnost naší země," uvádí správa ve svém prohlášení. Podle Zaba přesun zásob naopak pomůže České republice zajistit diverzifikaci dodávek v případě, že nastane výpadek v dodávkách ropovodu Družba z Ruska. Podíl strategických zásob uskladněný v zahraničí činí u některých zemí EU desítky procent, dodal předseda.

SSHR se společností Viktoriagruppe spolupracuje od roku 2004 a k jejímu výběru správu vedla její solventnost a platební spolehlivost. "Nemáme ve vztahu s firmou žádné nevyřízené pohledávky," řekl Zabo.

Média v posledních týdnech poukazují na nejasné majetkové poměry Viktoriagruppe. Vlastník společnosti není veřejně znám a spekuluje se, že by jím mohla být ruská ropná společnost Lukoil.

Reklama

Výběr článků

Načítám