Hlavní obsah

Železnice se musí polepšit, schválili poslanci v zákoně

Aktualizováno

Sněmovna schválila vládní návrh nového zákona o veřejných službách v přepravě cestujících. Zákon kromě jiného upravuje pravidla tendrů na dopravní obslužnost, které vyhlašují kraje nebo stát. Stanoví také standardy kvality autobusů i vlaků. Páteří veřejné dopravy má být podle navrhovatelů železnice, z čehož musí vycházet plánování ostatních druhů dopravy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilusrační foto

Článek

Zákon se týká pouze dopravy, kterou si objednává stát nebo samospráva a která je hrazena z veřejných zdrojů. Tito zadavatelé budou mít právo například stanovit nejvyšší průměrné stáří vozového parku dopravce.

Vlaky i autobusy budou podle návrhu také muset mít hlasové zařízení pro informování cestujících. Autobusy budou muset mít podle schváleného zákona označení cílové zastávky, a to takové, aby bylo vidět i v noci. Zmizí naopak povinnost označovat je názvem výchozí zastávky.

Další pravidla se týkají například přepravy dětských kočárků, míst pro cestující se zdravotním postižením, míst pro vodicí psy, stanoveného poměru bezbariérových vozidel nebo stáří vozů. Poslanci podpořili návrhy poslance ČSSD Cyrila Zapletala, které mají ochránit investice dopravních firem podnikajících ve veřejné dopravě.

Dopravce, který se uchází o zakázku, bude moci požadovat, aby jeho případný nástupce měl povinnost odkoupit jeho vozidla. Zákon stanoví, jaká vozidla bude muset nový dopravce odkoupit i kolik za ně bude muset zaplatit. Povinnost nebude platit například v případě, kdy objednatel vypoví smlouvu, protože dopravce závažně porušil své povinnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám