Hlavní obsah

Odborníci na krizi jsou opatrní, bojí se ohlásit její konec

Novinky, toh

Zda ekonomická krize, která potrápila celý svět, již skončila, nelze s jistotou říci. Přední američtí ekonomové jsou v určení kýženého bodu obratu opatrní. Přestože hospodářství největší ekonomiky světa se pomalu zotavuje, další pokles na sebe nemusí nechat dlouho čekat.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Článek

Zatím je jisté jen to, že krize začala ve Spojených státech v prosinci 2007. Od té doby se pomalu přenesla do celého světa. Někteří členové amerického akademického výbor ekonomů se shodují, že krize zřejmě dosáhla svého dna v polovině loňského roku.

Jenže jiní oponují, že nelze zatím s přesností říct, zda již nejhorší ekonomický pokles od 30. let minulého století pominul.

„Přestože mnoho indikátorů se zlepšilo, výbor rozhodl, že by bylo předčasné určit na základě těchto dat konec krize,“ citoval list Wall Street Journal prohlášení ekonomů s tím, že některá data jsou předběžná a teprve budou upřesněna v následujících měsících.

Jen pro srovnání, hrubý domácí produkt USA v posledním čtvrtletí loňského roku vzrostlo o 5,7 procenta. Jednalo se nejrychlejší růst za šest let. Zotavení hospodářství potvrzují i údaje o počtu nově vytvořených pracovních míst, kterých bylo v USA za březen evidováno přes 160 tisíc. To bylo nejvíce za tři roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám