Hlavní obsah

Noví žalobci už nemohou dál ovlivňovat kauzu Diag Human

Právo, Jakub Svoboda

Společnosti Towit Machinery a Dumfries Holdings se nakonec v arbitráži českého státu s firmou Diag Human dlouho neohřály. Přezkumný rozhodčí senát totiž v neúplném složení na konci března jejich nároky zamítl a ze sporu je tak po necelých třech měsících, kdy byly jeho účastníky, s okamžitou platností vyřadil.

Foto: René Volfík, ČTK

Údajné žaloby offshorových firem jsme označovali od počátku za podvod, říká advokát Diagu Jan Kalvoda

Článek

Z usnesení senátu, které včera Právu poskytlo ministerstvo zdravotnictví, vyplývá, že se rozhodování arbitrů 29. března již nezúčastnil švýcarský rozhodce za Diag Human Damiano Della Ca, který den poté kvůli nesouhlasu s některými kroky zbývajících dvou rozhodců ze senátu vystoupil.

Rozhodce Kužel změnil názor

Usnesení i přes neúčast švýcarského rozhodce podepsali bývalý proděkan plzeňských práv Milan Kindl, kterého do sporu nominoval stát, a předsedající rozhodce Petr Kužel. Ten přitom začátkem ledna přes odpor obou stran – státu a Diagu Human a bez vědomí dalších rozhodců firmy Towit a Dumfries do sporu jako další dva žalobce po boku Diagu připustil.

Kužel nyní ale změnil názor a z arbitráže je vyloučil. Della Ca se podle svých slov vzdal svého místa v senátu právě i proto, že Kužel se bez jeho vědomí rozhodl přizvat do sporu firmy s neznámou vlastnickou strukturou – švýcarskou Towit a Dumfries, která má sídlo v karibském daňovém ráji Svatý Vincent a Grenadiny. Obě firmy si dosud celkem nárokovaly čtvrtinu pohledávky Diagu Human za státem.

Náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr včera uvedl, že vstup dvou offshorových firem do sporu státu se švýcarskou společností Diag Human mohla být hra s cílem zdiskreditovat rozhodčí senát. Odstoupení Della Ca byl podle něj jen další obstrukční krok v rozhodčím řízení. Pokud by tak neučinil, v mnohamiliardové arbitráži mohlo být podle Šnajdra už 30. března, na kdy měli rozhodci dlouho dopředu naplánované jednání, zřejmě rozhodnuto.

Diag verdikt vítá, stát také

„Stát verdikt vítá,“ uvedl Šnajdr k vyřazení dvou firem ze sporu. Ministerstvo podle něj i nadále trvá na tom, že stát nemá platit nic ani Diagu Human. Ten proti účasti nových žalobců v arbitráži několikrát protestoval.

„Údajné žaloby offshorových firem jsme označovali od počátku za podvod. Stát jejich účast v řízení opakovaně podporoval. Státu, respektive státem prosazeným rozhodcům trvalo tři měsíce, než došli ke stejnému závěru,“ uvedl včera v reakci právník Diagu Jan Kalvoda.

Dodal, že firmě není vůbec známo, že se 29. března konala schůzka rozhodčího senátu. Také jí doposud nebylo doručeno žádné údajně přijaté rozhodnutí ohledně zamítnutí nároků offshorových firem. „Jde jenom o další účelovou ex post konstrukci, která má zakrýt protiprávní postup ministerstva zdravotnictví a rozhodce Petra Kužela,“ doplnil Kalvoda.

Původní rozhodčí nález ze srpna 2008 určil, že stát má Diagu zaplatit téměř devět miliard korun za zmaření jeho obchodů s krevní plazmou na začátku 90. let. Obě strany sporu se však tehdy odvolaly. Česko nárok firmy odmítlo, Diag Human požadoval 15 miliard. Posun v letitém případu lze nyní kvůli obměně rozhodčího senátu očekávat nejdříve v květnu.

ÚS zamítl stížnost Součkové

Jak včera upozornila ČTK, Ústavní soud (ÚS) v minulých dnech odmítl stížnost bývalé ministryně zdravotnictví za ČSSD Marie Součkové proti rozhodnutí, jímž Městský soud v Praze loni počtvrté zrušil osvobozující rozsudek nad Součkovou.

Exministryně čelí obžalobě v souvislosti s právním zastupováním státu právě v kauze Diag Human, kdy bez výběrového řízení a za přemrštěnou částku najala advokáta Zdeňka Nováčka. Obvodní soud pro Prahu 2 ji čtyřikrát zprostil obžaloby, městský soud ale kauzu vždy vrátil k novému projednání. Ústavní soud nyní nenašel důvod pro zrušení posledního takového rozhodnutí z loňského května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám