Hlavní obsah

Mincovna razí kilogramovou zlatou medaili s motivy pětitisícikoruny

Právo, Barbora Silná

Novou sérii zlatých kilogramových medailí začala v pondělí dopoledne razit Česká mincovna v Jablonci nad Nisou. Jde tak už o šestou ražbu zlaté kilogramové medaile v posledních pěti letech. První medaile byly spojeny s Evropskou unií.

Foto: Barbora Silná, Právo

Mincovna vyrazila další zlatou kilogramovou medaili s motivy pěti tisícové bankovky.

Článek

„Přemýšleli jsme o tom, jaký by měl být další emisní plán mincovny. Napadlo nás, že by se na zlatých kilogramových medailích mohly objevit české bankovky. O souhlas jsme museli požádat nejenom Českou národní banku, ale také autora všech českých bankovek akademického malíře Oldřicha Kulhánka,“ řekl Právu ředitel České mincovny Jan Vízek.

Nápad na ražbu medaile s motivem české pěti tisícikoruny se Oldřichu Kulhánkovi zalíbil. „Byla to pro mě určitě výtvarná výzva. Bylo potřeba převést bankovky na medaile tedy obdélník na kruh. Smekám klobouk před kolegou Vladimírem Opplem, který si s tím poradil a vysochal předlohu medaile,“ svěřil se Právu při pondělní ražbě malíř Kulhánek.

Mincovna má v plánu vydat všech osm českých bankovek jako sérii zlatých medailí. „Zatím nebyly uzavřeny smlouvy, ale chtěli bychom, aby to byla celá nová edice,“ potvrdil Právu obchodní ředitel České mincovny Libor Křapka.

Foto: Barbora Silná, Právo

Zlatá medaile s motivem pěti tisícikoruny vyjde v nákladu 150 kusů. „Sto dva kusy už jsou rezervovány,“ naznačil Křapka. Investice do zlatých kilogramových medailí patří v posledních letech k absolutní jistotě zúročení vložených prostředků. Za první zlatou medaili zaplatili její majitelé v roce 2005 půl miliónu korun, dnes je přijde na 950 tisíc korun. Loňská medaile byla o padesát tisíc korun levnější.

„Cena zlata se v posledních letech závratně vyšplhala. Zájem o limitované edice pak roste mezi sběrateli s každým dalším kusem,“ uzavřel Křapka. Medaile je zhotovena z ryzího zlata v provedení standard. Její průměr je 85 milimetrů, síla 11 milimetrů a váha jeden kilogram.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám