Hlavní obsah

Jüan je USA trnem v oku, Čína si svou podhodnocenou měnu hájí

Novinky, toh

Čínská národní měna se stala předmětem politických svárů mocností. Spojené státy se snaží na nejlidnatější zemi světa tlačit, aby přestala záměrně podhodnocovat jüan. Čína si však nadále svoji pozici hájí, slabá měna totiž výrazně pomáhá tamní ekonomice.

Foto: Reuters

Článek

Viceministr obchodu I Siaozhun uvedl, že silnější měna by mohla ohrozit čínskou ekonomiku. Jenže slabý jüan znevýhodňuje zejména americké exportéry. Zamezení dalšímu podhodnocování měny již dlouhodobě prosazuje například americký prezident Barack Obama. Ten posílení jüanu vidí jako jeden ze způsobů rychlejšího zotavení světové ekonomiky.

Kvůli měně tento týden dokonce přímo v Číně jednal americký ministr financí Timothy Geithner.

Nyní se spekuluje, že Čína by mohla nechat měnu posílit. Čínský prezident Chu Ťin-tchao se totiž chystá příští týden na oficiální návštěvu Washingtonu. Naopak viceministr I Siaozhun uvedl, že očekává posílení jüanu spíše v dlouhodobějším horizontu.

Reklama

Související témata:

Související články

Obama chce, aby Čína pohnula svou měnou

Americký prezident Barack Obama je přesvědčen, že Čína by mohla výrazně pomoci při zotavení světové ekonomiky. Nutné je však, aby země změnila svoji měnovou...

Výběr článků

Načítám