Hlavní obsah

Řecko by mělo neprodleně žádat o pomoc, varují investoři

Novinky, toh

Řecko musí požádat o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Alespoň jsou o tom přesvědčení investoři, kteří podle BBC vydali pro zadluženou zemi varování. Bez finanční intervence se prý Řecko z dluhů nedostane.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu

Článek

Doporučení přichází v týdnu, kdy důvěra investorů v řecké dluhopisy opadá. Vydáváním vládních dluhopisů se snaží země zacelit své finanční problémy, zároveň se nadále zadlužuje. Cenné papíry jsou totiž vázány na stále vyšší úroky.

Krom dluhopisů se snaží Řekové zvládnout obří schodek veřejných financí velkými škrty ve výdajích. Jenže podle investorů to nestačí a pomoc od EU a MMF je stále více pravděpodobná.

„Nyní je třeba dát peníze na stůl. My navrhujeme dvě řešení - buď finanční pomoc od MMF, nebo restrukturalizaci dluhu,“ řekl BBC John Stopford ze společnosti Investec. S ním souhlasí i další odborníci, podle kterých by pomoc měla přijít do konce května.

Jak BBC upozornila, již ve čtvrtek se úrokové sazby stanovené investory vůči pohledávkám řecké vlády dostaly na nejvyšší úroveň od zavedení eura.

Řecko o pomoc zatím nežádá

Brusel i Berlín v pátek zopakovaly, že pomoc je k dispozici, pokud o ni Řecko požádá. Ministr financí Jorgos Papakonstantinu však  na dotaz novinářů řekl, že o aktivaci dohodnuté pomoci Atény zatím neuvažují. "Řecko nemá v úmyslu mechanismus využít," řekl podle agentury AP ministr. V posledních dnech se ale prý jedná o podrobnostech, jak by plán fungoval, napsala ČTK.

Řecko je v dluzích

O finančních problémech Řecka se mluví již od začátku prosince. Tamní vláda poté, co jí byl snížen rating, uvedla, že dluh země činí zhruba 300 miliard eur, tedy asi 7,7 biliónu korun. Navíc loňský rozpočtový deficit na HDP Řecka by měl podle odhadů dosáhnout 13,6 procenta. To je více než čtyřikrát překročení podmínek stanovených Evropskou unií.

Podle odhadů Evropské komise bude letošní zadlužení země činit zřejmě 124,9 procenta HDP.

Reklama

Výběr článků

Načítám