Hlavní obsah

Lidí bez práce po měsících konečně ubylo

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezaměstnanost v České republice poprvé po několika měsících klesla. Podle statistiky ministerstva práce a sociálních věcí se v březnu míra nezaměstnanosti snížila na 9,7 procenta. To znamená, že úřady práce evidovaly o deset tisíc uchazečů méně, celkem tedy 572 824.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Naposledy nezaměstnanost klesla v říjnu minulého roku. Jde tak tedy o druhý pokles od října 2008.

„Tempo růstu nezaměstnanosti v posledních měsících ukazovalo na převalení se přes 10% hranici, ale nestalo se. Svůj podíl na tom má teplejší březnové počasí, kdy se pomalu rozjely stavební práce,“ vysvětlil analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

Podporu v nezaměstnanosti podle statistiky pobíralo 199 384 lidí.

Na úřadech práce bylo v březnu k dispozici jen 33 137 volných míst. Na jednu pozici se tak hlásí v průměru 17,3 uchazeče. V některých okresech je šance najít zaměstnání takřka mizivá. Například v Děčíně se o jedno místo uchází 77 lidí, v Teplicích 75, v Karviné pak 65 lidí.

Okresy s nejvyšší mírou nezaměstnanosti (v %):
Jeseník18,8
Bruntál16,9
Most16,8
Hodonín16,3
Znojmo16,3
Okresy s nejnižší mírou nezaměstnanosti (v %):
Praha-východ3,8
Praha4,0
Praha-západ4,4
Mladá Boleslav5,1

Najít si práci nebude zřejmě po celý letošní rok vůbec jednoduché. „I přes námi očekávaný letošní hospodářský růst ve výši cca 1,5 % předpokládáme v následujících kvartálech pouze stabilizaci míry nezaměstnanosti. Ke konci roku 2010 pak vidíme míru nezaměstnanosti pod hranicí 10 %. Viditelnější zlepšení na trhu práce očekáváme až v roce 2011,“ uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Reklama

Výběr článků

Načítám