Hlavní obsah

Češi vyvezli hodně aut a strojů, zahraniční obchod skončil v přebytku

Novinky, Tomáš Holý

Zahraničnímu obchodu České republiky se stále daří. V únoru skončil podle úterní zprávy Českého statistického úřadu (ČSÚ) v přebytku 15,3 miliardy korun. Vývoz si meziročně polepši o 11 procent, dovoz pak o 7,9 procenta.

Článek

"Je to další důkaz toho, že průmysl již zažívá oživení a exportní odvětví těží ze zlepšující se situace v Německu," komentoval analytik Komerční banky Jiří Škop.

Ze statistiky vyplývá, že se v únoru hodně vyvážely stroje a dopravní prostředky, dařilo se i obchodu s nápoji, tabákem a surovinami.

„Vývoz a dovoz strojů a dopravních prostředků meziročně vzrostl o 13,6 % (12,7 miliard Kč) a 15,8 % (9,6 miliard Kč). Vyšší byl hlavně vývoz silničních vozidel (7,2 miliard Kč), výpočetní techniky (3,7 miliard Kč) a elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů (3,1 miliard Kč),“ uvedl úřad.

Podle statistiků se zahraničnímu obchodu daří dlouhodobě. Za celý loňský rok skončil v rekordní přebytku. Na tyto výsledky navázal i začátkem letošního roku, když v lednu skončil v přebytku přes třináct miliard korun. Kladná bilance se však v dalších měsících neudrží.

"Letos se přebytek zahraničního obchodu sníží. Určité oživení zahraniční poptávky v letošním roce sice může vést k vyššímu vývozu, nicméně problémem bude částečné doplnění zásob, které zvýší dovozy. K poklesu by mělo dojít i u exportů aut do zahraničí díky ukončenému šrotovnému," uzavřel Škop.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám