Hlavní obsah

Světová i česká ekonomika se zotavuje, recese se nevrátí

Právo, Jiří Vavroň

Světová ekonomika letos poroste tempem přesahujícím čtyři procenta a k návratu recese, které se obávali někteří ekonomové, nedojde. Tak optimisticky má znít nejnovější zpráva Mezinárodního měnového fondu, která by měla být zveřejněna 21. dubna.

Foto: archiv, Novinky

Článek

Optimismus MMF vychází z dat zejména americké ekonomiky USA. Ta poroste letos tříprocentním tempem, rychleji, než se čekalo. Konečně se zlepšuje i stav na trhu práce. I když nezaměstnanost stále přesahuje devět procent, počet zaměstnaných Američanů v březnu vzrostl, když tamní firmy vytvořily 162 tisíc nových pracovních míst, což je nejvyšší nárůst za tři roky. Američané rovněž začínají znovu utrácet.

Evropa pomaleji

Ekonomika eurozóny bude rovněž podle ekonomů MMF letos pokračovat v postupném oživování. Letos i příští rok ale pomalejším tempem než americká. Podle nového výhledu má letos vzrůst o 0,8 procenta.

Evropa se dostává z recese mnohem pomaleji než další regiony, uvádí podle italského listu Il Sole 24 Ore nová zpráva MMF. Důvodů je několik, včetně problémů Řecka s jeho vysokým rozpočtovým deficitem.

Česko poroste

Česká ekonomika přestála úspěšně krizi a to i díky stabilizovanému bankovnímu systému. Protože otevřená česká ekonomika postavená na exportu je závislá na exportu, musí se oživení ve světě projevit i na jejím výkonu. V letošním roce poroste tempem kolem 1,3 procenta, tedy obdobným tempem jako britské či německé hospodářství. Na tom se shodují jak experti MMF, tak i OECD.

Čeští ekonomové jsou ale s odhady opatrnější, rizikem bude letošní rok především nezaměstnanost, říká analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Mezinárodní organizace proto vyzývají vládu, která nastoupí po květnových parlamentních volbách, aby racionalizovala výdaje státu a zlepšila podmínky pro investování jak domácích, tak zahraničních podnikatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám