Hlavní obsah

Afrika nakupuje ruské stíhačky Suchoj

Moskva

Rusko dodá šestnáct stíhaček Suchoj Su-30 Alžírsku a dalších šest letounů stejného typu Ugandě. O uzavření kontraktů za více než miliardu dolarů (skoro 19 miliard Kč) v neděli informoval ruský list Vedomosti s odvoláním na nejmenované zdroje ze zbrojního průmyslu a vývozního podniku Rosoboronexport. Oficiální zdroje se vyjádření zdržely.

Článek

Podle listu Vedomosti byl kontrakt s Alžírskem uzavřen v březnu jako doplněk k předchozímu kontraktu z roku 2006, podle kterého bylo do konce loňského roku zemi dodáno 28 stíhaček Su-30MKI(A).

Nový kontrakt je podle expertů důležitý především jako vyvrácení pověstí o nespolehlivosti ruské techniky, které se vynořily poté, co Alžírsko předloni odmítlo přijmout 34 ruských stíhaček MiG-29. Ty pak převzala ruská armáda.

Víceúčelové bojové letouny Su-30MKI dodává Rusko především Indii, která si předběžně objednala 230 strojů (120 již bylo dodáno a podle deníku byl uzavřen i kontrakt na 48 dalších letounů), a Malajsii, která ve verzi Su-30MKM převzala 18 strojů.

Zbrojí už i "černá Afrika"

V březnu byl podepsán i kontrakt na dodávku šesti stíhaček Su-30MK2 do Ugandy. Jejich cena sice podle odhadů nepřevýší 200 miliónů dolarů (asi 3,76 miliardy Kč), ale poprvé nové ruské těžké stíhačky kupuje i "černá Afrika".

S Ugandou se prý dříve jednalo o dodávce lehčích strojů MiG-29. Starší letouny Su-27, dříve používané ruskou, ukrajinskou či uzbeckou armádou, si již pořídilo Alžírsko, Angola, Etiopie a Eritrea. O dodávce 12 letounů Su-35 se nyní jedná s Libyí.

Krize se ruských obchodů se zbraněmi nedotkla. Loni Rusko vyvezlo do světa zbraně za více než 8,5 miliardy dolarů (asi 159 miliard Kč), o rok dříve za 8,35 miliardy. K hlavním zákazníkům patří Indie, Alžírsko, Čína, Venezuela, Vietnam a Sýrie. Nedávno také premiér Vladimir Putin ohlásil kontrakt na dodávky zbraní Libyi za 1,3 miliardy eur (asi 33 miliard Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám