Hlavní obsah

Rok krize. Stát víc doplácel na důchodce a nezaměstnané

Novinky, toh

Hospodářská krize, která se loni výrazně podepsala na tuzemském trhu práce, si vyžádala desítky miliard korun navíc ze státní pokladny. Podle statistik ministerstva práce a sociálních věcí jen výdaje na podporu v nezaměstnanosti stouply více než dvojnásobně. Loni bylo na všech dávkách vyplaceno celkem 438 miliard korun, meziročně o 28 miliard více.

Foto: Profimedia.cz

Na konci loňského roku bylo v Česku již 2,79 miliónu důchodců.

Článek

„Celkové výdaje na podporu v nezaměstnanosti byly v loňském roce o 111,9 % vyšší než v roce 2008 a činily cca 15,1 miliardy Kč,“ uvedl úřad s tím, že na konci prosince bylo v Česku bez práce již 539 tisíc lidí.

Mezi nejčastěji propouštěné patřili často starší lidé. Není proto divu, že ministerstvo eviduje i rostoucí počet důchodců.

V prosinci loňského roku pobíralo důchod již 2,79 miliónu lidí. Úřad pak za celý loňský rok vyplatil na dávkách důchodového pojištění o 8,8 procenta více než v roce předcházejícím, tedy celkem 331,6 miliardy korun.

Naopak ze statistiky vyplývá, že lidé loni chodili do práce více, tedy marodili méně než v roce 2008. „Za celý loňský rok došlo k poklesu počtu ukončených případů pracovní neschopnosti o 31 % i ke snížení počtu prostonaných dnů, a to o 16 %. O 23 % ovšem narostla průměrná délka trvání jednoho případu pracovní neschopnosti,“ uvedl úřad.

Reklama

Výběr článků

Načítám